Taskig ekonomi stoppar kommunen från att hjälpa förföljda

KARLSHAMN Artikeln publicerades
Det handlar om drygt 100 000 kronor som Karlshamn skulle bidra med för att hjälpa en förföljd konstnär. Men kommunen har inte råd, konstaterar Lena Sandgren (S).
Foto:Lena Ehring
Det handlar om drygt 100 000 kronor som Karlshamn skulle bidra med för att hjälpa en förföljd konstnär. Men kommunen har inte råd, konstaterar Lena Sandgren (S).

Kommunen vill hjälpa förföljda konstnärer.

Men de har inte råd.

Sölvesborg och Olofström har flaggat för att de kommer att ge tummen upp. Karlshamn hade gärna gjort likadant och bidragit med pengar för att en författare eller konstnär som är förföljd i sitt hemland ska få en fristad i Blekinge.

– Men det är ett stort åtagande. Som det ekonomiska läget är just nu har vi inte ens pengar till en tjänst till på biblioteket, säger Lena Sandgren (S), ordförande i kulturnämnden.

Det är Region Blekinge som har frågat Karlshamns kommun om de vill vara med och stötta ekonomiskt för att länet ska kunna ta emot en fristadsstipendiat. Region Blekinge räknar med att det kostar runt 600 000 kronor per år och summan ska i sådana fall delas mellan kommunerna.

Men ekonomin sätter alltså stopp för att Karlshamn ska kunna säga ja. Som BLT tidigare har berättat har kommunen gjort besparingar på biblioteket, musikskolan och även omsorgen måste effektivisera.

– Det slimmas överallt. Vi kan inte slimma ännu mer för att bidra till Fristad Blekinge. Det är inte försvarbart, säger Lena Sandgren.

Karlshamns nej betyder inte att projektet inte blir av. Region Blekinge hoppas att länets övriga fyra kommuner ställer sig positiva till frågan om att bidra med pengar.