Nya bion ska bli bäst i branschen

Karlshamn Artikeln publicerades
Så här är det tänkt att den nya byggnaden ska se ut.
Foto: Anders Törnqvist Arkitektkontor AB
Så här är det tänkt att den nya byggnaden ska se ut.

Biografen blir den första hyresgästen i etapp fem på Piren.

Det blir bions största satsning någonsin.

– Vi ser fram emot att skapa en ny biograf, säger Tomas Forsberg.

Karlshamn

I början av mars tas det första spadtaget till den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden längs ut på Piren. Den ska rymma 700 arbetsplatser, konsertlokal med plats för 300 besökare, restaurang Gourmet Grön och två biosalonger. Allt som allt kostar bygget 300 miljoner kronor.

– Jag vill våga påstå att detta är unikt. Det kommer inte att finnas något liknande i hela landet, säger projektledare Samuel Henningsson.

10 000 kvadratmeter ska fyllas med 700 arbetsplatser, konsertlokal, restaurang och två biosalonger.
Foto: Anders Törnqvist Arkitektkontor AB
10 000 kvadratmeter ska fyllas med 700 arbetsplatser, konsertlokal, restaurang och två biosalonger.

Karlshamnsfastigheter och Netport har flera krokar ute för att locka till sig hyresgäster. Först att nappa är biografen. Under fredagen skrev Tomas Forsberg och Peter Johansson som driver Bio Metropol i Karlshamn och Centrumbiografen i Ronneby under hyreskontraktet. Biobygget på Piren är deras största satsning någonsin i biografsammanhang. Kostnaden väntas landa på mellan fem och åtta miljoner kronor.

– Det här blir ett enormt lyft för Karlshamn. Vi ska ha det bästa ljudet och den bästa bilden i hela branschen, säger Tomas Forsberg.

Salongerna beräknas ha plats för 75 respektive 150 besökare.

– Jag tror att detta kommer att bli Karlshamns nya centrum, säger Tomas Forsberg.

Nya bion.
Foto: Anders Törnqvist Arkitektkontor AB
Nya bion.

Som BLT tidigare har berättat är fastigheten där Bio Metropol i dag huserar till salu. Skulle den säljas innan nybygget på Piren är klart försäkrar biografföretagarna att Karlshamn inte kommer att stå utan bio.

– Vår ambition är att vara kvar i den nuvarande fastigheten tills det nya är färdigbyggt. Skulle det bli så att vi tvingas lämna i förtid så har vi en plan. Karlshamn ska inte stå utan biograf, säger Peter Johansson som dock inte vill avslöja vad reservplanen går ut på.

Nybygget på Piren ska invigas 2021. Huvudsyftet är att skapa en ny mötesplats för kommuninvånarna och Samuel Henningsson menar att biografen spelar en väldigt viktig roll i det.

– Bion blir ett mycket intressant skäl till varför människor ska ta sig hit. Det blir ett modernt sätt att se film på, säger Samuel Henningsson.

Fakta

Frågor och svar

Vad händer nu?

Den 25 januari går anbudstiden för markarbetet ut. Efter diverse möten och beslut är det tänkt att spaden ska sättas i marken i början av mars.

Finns det något som kan stoppa bygget?

Nej, alla politiska beslut är fattade.

Restaurang Gourmet Grön lämnar sina nuvarande lokaler på Piren och flyttar in i nybygget, vad händer med Gourmet Gröns gamla lokaler?

Inget är bestämt, diskussioner pågår.

Vad för typ av konserter ska hållas i konsertlokalen?

Den görs för akustiskt framförande.

Det har pratats om att biblioteket ska flytta in i etapp fem, blir det så?

Det är ännu inte bestämt.

Källa: Samuel Henningsson, projektledare.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.