De kan få stadsbyggnadspris

Karlshamn Artikeln publicerades
Eriksbergs nya gårdsbutik och kafé är en av kandidaterna till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn
Foto: Bo Åkesson
Eriksbergs nya gårdsbutik och kafé är en av kandidaterna till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn

Det finns två kandidater till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn.

Det är Eriksbergs nya gårdsbutik och kafé samt marklägenheterna i bostadsområdet Fruktgården i Mörrum.

Juryn har valt att plocka ut dessa två kandidater som kommer att få tävla om priset på KAN-galan, som äger rum den 25 januari. I juryn har Sven Gustafsson, arkitekt och förra årets vinnare, Anna Terning, landskapsarkitekt, Elisabeth Rydberg, arkitekt, Lena Jarl-Hellgren planarkitekt och Emina Kovacic, stadsarkitekt ingått.

Juryns motivering för marklägenheterna, Fruktgården:

”På ett föredömligt sätt har nya bostäder tillskapats i ett attraktivt läge. Samtidigt som hänsyn har tagits till omgivande landskap och kulturmiljö andas Fruktgården modern boendemiljö med egen identitet. Skalan är nätt och bebyggelsen har hanterats med stor omsorg vad gäller proportion och detaljer. Att bevara och integrera den äldre Riksdagsmannagården berikar på ett påtagligt sätt upplevelsen av området. Den omtanke som har lagts ner på detaljernas utformning, färgsättning och utemiljö bidrar till en livsmiljö som utstrålar kvalitet och värdighet. Äldre karaktärsskapande träd har bevarats och stor vikt har lagts vid val av växtmaterial vilket ger variation och ett lummigt intryck trots områdets ringa ålder. Strukturen i området tillvaratar och skapar nya siktlinjer, vilket ger vackra utblickar i landskapet och en samhörighet med övriga Mörrum.”

Fakta

Om projektet Fruktgården

Byggherre: Karlshamnsbostäder AB.

Byggföretag: Näbo Bygg AB.

Arkitekt: Gullmanders Arkitekter & Ingenjörer AB, Landskaparna Löfkvist & Sundin AB.

Objektet belönas för: God arkitektur, God livsmiljö, God tillgänglighet.

Visa mer...

Juryns motivering för Eriksbergs gårdsbutik och kafé, Outdoor Eriksberg:

Med sin faluröda färg och sitt vasstak leder Eriksbergs nya entrébyggnad våra tankar till en svensk lada samtidigt som dess yttre påminner om ett safaritält och väcker drömmar om en exotisk plats. Den kraftfulla byggnadens volym i kombination med traditionella material och skirt draperade fasad utgör en spännande komposition och visar prov på utomordentlig skicklighet. Byggnaden förhåller sig fint till landskapet där intilliggande skogsområde hjälper till att minska den upplevda skalan. Genom sin placering och form väcker byggnaden nyfikenhet och intresse. En entré har omvandlats till en mötesplats, tillgänglig för alla. Byggnaden blir en stor tillgång, inte bara för Eriksberg, utan också för hela Blekinge.

Fakta

Om projektet Outdoor Eriksberg

Byggherre: Eriksberg Vilt & Natur AB.

Byggföretag: PMB Construction Sverige AB.

Arkitekt: Thomas Sandell, Sandell Sandbergs Arkitekter AB.

Objektet belönas för: God arkitektur, God livsmiljö, God tillgänglighet.

Visa mer...
Marklägenheterna i bostadsområdet Fruktgården i Mörrum är en av kandidaterna till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn.
Foto: Karlshamns kommun
Marklägenheterna i bostadsområdet Fruktgården i Mörrum är en av kandidaterna till årets stadsbyggnadspris i Karlshamn.
Två kandidater
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.