Toni Morrison är död

Litteratur Artikeln publicerades
Toni Morrison är död.
Foto: GUILLERMO ARIAS
Toni Morrison är död.

Författaren och Nobelpristagaren i litteratur Toni Morrison har avlidit, uppger en av hennes vänner till nyhetsbyrån AP.

Toni Morrison föddes 1931 i Lorain, Ohio, i en arbetarklassfamilj. Hon hade inga planer på att bli författare, men hade ett stort intresse för litteratur, har hon berättat. Efter studier vid universiteten Howard och Cornell undervisade hon i engelska, bland annat vid Howard. Hon fick en tjänst som förläggare på det välkända förlaget Random House och debuterade själv som författare med "De blåaste ögonen" 1970.

Hon vann Pulitzerpriset 1988 för boken "Älskade", som samma år blev film med Oprah Winfrey och Danny Glover i huvudrollerna.

1993 fick hon Nobelpriset i litteratur, som den åttonde kvinnliga Nobelpristagaren och den första svarta amerikanska pristagaren någonsin. I motiveringen skrev Svenska Akademien att hon stod för "en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans". Hon tog emot priset i Stockholm och besökte även Göteborg under sin Sverigeresa.

Toni Morrison blev 88 år gammal.

Amerikanska författaren Toni Morrison har avlidit. Arkivbild.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.