Lars Kedenius

Familj Artikeln publicerades

Vår vän, kamrat och tidigare dansledare i Holje Folkdansgille, Lars Kedenius, har efter en tids sjukdom lämnat oss.

Han var vår förgrundsgestalt i många år i folkdanslaget. Att ersätta Lars är inte lätt. Han var alltid vänlig, väl förberedd, lugn och oerhört skicklig. Inte bara dansen gick som en dans för Lars. Han hade många strängar på sin lyra.

Växtriket var ett av hans stora intresse. Många är de midsommaraftnar vi firat tillsammans med Lars och Britt. Då stod alltid ett stort fång blommor av alla de slag på bordet. Dessa kunde han benämna med både latinska och inhemska namn liksom andra intressanta uppgifter om varje art. Vi var alla alltid lika imponerade av hans enastående kunskaper.

Jag har även fått veta av en annan vän till Lars att han hade ett stort intresse för och kunskap inom geologi. I början av 80-talet bildades en geologisk förening i Olofström. I denna förening var Lars en drivande kraft och han samlade på sig en ansenlig mängd av egenhändigt framknackade mineraler och bergarter. Dessa placerade han gärna i sin trädgård, som för övrigt var en så kallad visningsträdgård som han hade skapat tillsammans med Britt. Den var vida känd för sin blomsterprakt.

Lars hade förmågan att se och avläsa naturens skönhet. Han var ofta anlitad som föredragshållare om blommor och växter. Då hade han också tillfälle att visa prov på sin skicklighet som fotograf med visning av bilder i anslutning till föredraget.

Lars har även gjort många fina silverarbeten och träsniderier. Vi kan inte nämna allt denna tusenkonstnär behärskade. Lars hade många gåvor men höll alltid en låg profil. Detta var utmärkande för honom och den fina person han var.

Vi saknar dig Lasse.

Greta Adolfsson

Holje Folkdansgille