"Jag är inte en charmerande ledare"

Grattis Artikeln publicerades
Bolidens tidigare vd och koncernchef Lennart Evrell som fyller 65 år.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bolidens tidigare vd och koncernchef Lennart Evrell som fyller 65 år.

Lennart Evrell ledde Boliden genom den omtumlande finanskrisen. Trots slit och bristande sömn hade han roligt nästan jämt, inte minst tack vare sina medarbetare. Men det var inte genom charm som han fick dem med sig.

Börsnoterade gruvföretaget Boliden är ett bolag med en omsättning på runt 50 miljarder kronor. Lennart Evrell var vd och koncernchef på Boliden i tio år tills han avgick vid halvårsskiftet 2018. Under sitt första år på Boliden hamnade han mitt i den globala finanskrisen.

– Det var en farlig tid med kraftiga kursnedgångar, Bolidens aktie dök ned till 15 kronor. När jag slutade var Boliden ett välmående bolag och priset på aktien var 300 kronor. Metallpriserna ökade kraftigt under perioden. Det känns fantastiskt att ha varit med om den här resan, säger han i vardagsrummet hemmavid.

Hans hemlighet för att klara krisen var fokus på de faktorer som faktiskt gick att påverka och fullt stöd hemifrån.

– Livet är ett helhetspaket, har du ett tungt ansvar på jobbet är det omöjligt att klara det om privatlivet kraschar. Jag har en fin familj och ett bra äktenskap. Samtidigt som jag hade stora utmaningar på jobbet hade jag bra backning hemma. Min hustru var min absolut viktigaste rådgivare.

Ändå kan man undra hur han orkade att prestera på topp i tio – bitvis hårt påfrestande – år.

– Under de svårare perioderna fick jag inte mycket sömn och det var fysiskt tungt, men mentalt var det roligt nästan hela tiden. När man har medarbetare som man trivs med så orkar man hur mycket som helst! Och jag fick också mycket bekräftelse.

Dundermedlet för att få Bolidens 6 000 anställda med sig var inte charm, framhåller han.

– Jag är inte främst en charmerande ledare, utan mer saklig och analytisk. Mitt ledarskap bygger mycket på att jag är en traditionell industriledare och bra pedagog. Jag beskrev scenarier och berättade om den sannolika vägen framåt.

Drivkrafterna var alltså bra laganda och bekräftelse. Samtidigt var Lennart Evrell en av Sveriges bäst betalda näringslivstoppar. Hur viktig var lönen för motivationen?

– Inte viktig. Det var förstås trevligt med en hög lön, men pengar var inte alls någon stor drivkraft för mig.

Han växte upp i en småföretagarfamilj med två äldre systrar i en by söder om Eskilstuna och drömde om att bli konstruktör. Eller varför inte kärnfysiker och jobba på världens största partikelfysiklaboratorium, Cern?

– Jag var bra på matte, men inte tillräckligt bra för Cern.

Så han inriktade sig på att plugga till civilingenjör på KTH i Stockholm och ekonomi i Uppsala. Sedan fattade 24-åringen sitt mest avgörande beslut för karriären: att söka traineejobb på Asea, sedermera ABB.

– Traineejobbet gav mig ett komplett ansvar för managementuppgifter i unga år. Det är grunden till att det har gått bra för mig.

Sex år senare blev han vd för ett dotterbolag till Asea i England.

– Det var ett väldigt spännande och stort jobb för en ung kille, kanske ett för stort jobb.

Därefter följer 35 händelserika år i näringslivets toppskikt, fram till sista juni i fjol. Då slutade Lennart Evrell på Boliden och han jobbar numera främst med styrelseuppdrag.

– Det är ett helt annat liv, en stor omställning. I början var det stundom jobbigt när telefonen tystnade, men det är en fantastisk lycka att inte gå till noll, utan att kunna jobba 50 procent och ha betydelsefulla uppgifter kvar. Annars hade jag inte slutat.

De resterande 50 procenten av tiden går åt till “senare morgnar”, skidor, segling och umgänge med familjen. Förklaringen bakom denna inte alltför tillbakalutade “pensionärstillvaro” är nog personlig: Lennart Evrell har varit ett energiknippe ända sedan barnsben.

– Jag har kli i fingrarna och är dålig på att ta det lugnt.

 

Lennart Evrell

Fyller: 65 år den 13 februari 2019.

Gör: Styrelseledamot i SCA, Svenskt Näringsliv och Atlas Copcos avknoppning Epiroc.

Familj: Hustru och tre barn.

Bor: Stockholm och Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Så firar han födelsedagen: “Med ett party för de närmaste vännerna.”

Om att fylla 65: “Det känns absolut hemskt. Jag har lite åldersnoja. Jag vill inte vara 65. Jag vill vara 50 eller 30.”

Vd:s lott: “Som vd får man oförtjänt mycket beröm när det går bra. Men man står med skammen när det går dåligt. Så är spelets regler.”

Oroad av: “Protektionismen i världen är en stor utmaning för näringslivet. Det är klart att det oroar mig som industriman.”

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.