Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Häftiga uppfinningar på teknikmässan

Innovation Day på BTH börjar växa ur sin kostym.
Årets teknikmässa lockade 350 besökare, vilket är nytt rekord.
– Vi får kanske se oss om efter större lokaler, säger Magnus Forsbrand, Blue Science Park.
KARLSKRONA • Publicerad 7 mars 2019
Teknikmässan på BTH lockar fler besökare än någonsin.
Teknikmässan på BTH lockar fler besökare än någonsin.Foto: Marcus Palmgren

Ändå gillar han den trängseln i högskolekorridorerna. Det ger tillfälle att stanna upp och titta och lyssna på utställarna.

– Det blir ju en härlig känsla när det är ett myller av folk här i lokalerna.

Annons

Innovation Day arrangerades för tredje året i rad och har blivit en mötesplats mellan etablerade företag, offentlig verksamhet, forskare och start up-bolag från främst Blekinge. En nyhet för i år var den internationella närvaron. Här fanns utställare från såväl USA som Polen.

– Vår internationella satsning märks tydligt här i demoarenan, men också i vår innovationstävling Stena Line Propeller Prize där konkurrensen är hårdare än någonsin. Vi har nominerade från flera länder i Östersjöregionen, säger Magnus Forsbrand.

VR, AR och AI, där har ni de stora trenderna inom IT och inte minst marin teknik.
VR, AR och AI, där har ni de stora trenderna inom IT och inte minst marin teknik.Foto: Marcus Palmgren

Searis från Polen var det första internationella företaget som nominerades till det ena av Stena Lines två pris. De har utvecklat en liten obemannad flytande farkost som kan användas för att kartlägga farliga miljöer i exempelvis Arktis och Norra Ishavet. Farkosten är grundutrustad med flera kameror och gps och kan dokumentera glaciärer på mycket närmare avstånd än exempelvis ett fartyg eller en mindre båt.

– Den kan gå nära en glaciär för att ta prover och dokumentära, något som vore livsfarligt med en bemannad båt, säger Aleksandra Zgrundo.

Searis Muse, som farkosten heter, kan också använda en rad olika tillbehör för att samla in viktig information till marina forskare.

Johan Genestig, Kustbevakningen och Michael Elfsberg, Marinen, berättade om samarbetsprojektet DiveSMART.
Johan Genestig, Kustbevakningen och Michael Elfsberg, Marinen, berättade om samarbetsprojektet DiveSMART.Foto: Marcus Palmgren

På plats under Innovation Day finns också Kustbevakningen och Marinen som berättade om DiveSMART - ett samarbetsprojekt för mer effektiva räddningsinsatser till havs.

Projektet tog fart efter Costa Condordia-olyckan i Medelhavet.

- Där och då uppstod många oklarheter kring räddningsarbetet, vem som skulle göra vad och så vidare. Därför är det extremt viktigt att ha rutiner om någonting liknande skulle inträffa i Östersjön. I vissa fall har vi ju kryssningsfartyg med lika många passagerare som en mindre ort i Blekinge, säger Johan Genestig, Kustbevakningen.

Carl Snaar och Elin Wallenberg på Saab Kockums lät besökarna ta en virtuell tur på HMS Blekinge, den ubåt som ska sjösättas 2022.
Carl Snaar och Elin Wallenberg på Saab Kockums lät besökarna ta en virtuell tur på HMS Blekinge, den ubåt som ska sjösättas 2022.Foto: Marcus Palmgren
Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons