Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Tiggeriet löser inte tiggarnas problem

Det enklaste sättet att göra tiggeri mindre intressant, är att inte ge tiggarna några pengar. Då kommer de att åka hem igen, skriver Alf Ronnby, Sölvesborg.
Publicerad 22 december 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Tiggeriet löser inte tiggarnas problem. Snarare håller det tiggarna kvar i en livssituation som tiggare,” skriver Alf Ronnby.
”Tiggeriet löser inte tiggarnas problem. Snarare håller det tiggarna kvar i en livssituation som tiggare,” skriver Alf Ronnby.Foto: Leif Blom/TT

Högsta förvaltningsdomstolen ger Vellinge kommun rätt att införa förbud mot tiggeri på vissa utpekade platser. Vi har i det här landet ansträngt oss att avskaffa fattigdomen. Det har väl till stor del lyckats. Då blir det besvärande att vi ska ta emot fattiga från andra länder. Det håller inte. Vi hamnar i det som Göran Persson kallade social turism. Detta beror på att vi är medlemmar i EU. Men det var inte tänkt att EU skulle öppna gränserna för Europas fattiga att söka sig till de rikare länderna. Det handlar i första hand om arbetskraftens rörlighet. Det är tänkt att var och en ska försörja dig själv i det land, inom EU, personen valt att uppehålla dig.

EU driver flera projekt och har gett regeringen i Rumänien mycket pengar till utbildnings och utvecklingsprojekt bland romer. EU fördelar också stora summer till medlemsländer som inte når upp till den standard vi har i Västeuropa. Men problemet är stort, så det kommer att ta tid innan romer blir likställda med andra. Dock är det i tiggarnas hemländer som problemet måste hanteras. Principen för en social politik är densamma som här. Grundförutsättningen är att var och en försörjer sig genom eget arbete. Socialpolitiken är till för särskilda händelser då personen inte kan, av definierade skäl, arbeta. Det skulle inte fungera, om stora grupper av invånare försöker leva på andras arbete. Så är det också med tiggeriet, men i liten skala.

Annons

De som tycker det är synd om tiggarna, är nog inte ensamma om att tänka så. Men tiggeriet löser inte tiggarnas problem. Snarare håller det tiggarna kvar i en livssituation som tiggare. De behöver utbildning och kunskap som leder till arbete. Men man måste nog börja med att ändra attityden och kulturen kring tiggeriet, just genom arbetsskapande åtgärder. Vi har tiggare också i lilla Mjällby. Unga människor i sina bästa åldrar. Självklart skulle de kunna arbeta. Men när den mannen blev erbjuden ett arbete, tackade han nej. Kanske lönar det sig bättre att tigga? De som ger tiggarna pengar, kan ju fundera på detta.

Tiggeriet genererar också kriminalitet. Studier visar att det förekommer ett slags människohandel med romer. De tvingas tigga för andras räkning och får själva behålla ganska lite av det de får in. Sedan kan "tiggerihallikarna" bygga sig fina villor hemma i Rumänien. Det har vi sett på TV.

För tio år sedan hade vi inte så många tiggare här i landet. Nu finns det cirka 5 000. Varför då? Jo, därför det har spritt sig, att man som fattig rom kan åka till rika länder och göra sig en riktigt bra förtjänst som tiggare. Allra bäst går det om man är gammal och/eller handikappad. Det är mera synd om dem. Men idén och informationen sprider sig, att om man ser extra ynklig ut, ger det mera klirr i muggen. Så varför inte spela lite teater? Att det förekommer vet vi också väl.

Det enklaste sättet att göra tiggeri mindre intressant, är att inte ge tiggarna några pengar. Då kommer de att åka hem igen. Det var vad regeringens tiggeriutredning kom fram till. Bättre i så fall att ge pengar till hjälporganisationer. Men humanister och godhjärtade människor tror att de gör en god gärning. Kan det vara så att det främst är för deras eget samvete de skänker till tiggarna? All information om tiggeriets konsekvenser övertygar dem inte om det olämpliga i att stödja tiggarna, därför behövs ett förbud, vilket också 57 procent av folket anser. Indirekt är det en väg att få tiggarna att söka andra sätt att försörja sig.

Alf Ronnby, Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons