Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Ta krafttag mot ondskan i samhället

”Nu räcker det inte med att bara i ord konstatera att den ökade brottsligheten är oacceptabel. Det gäller att visa handlingskraft och vidta åtgärder för att motverka det ökade våldet”, skriver Gustav Nilsson (M).
Publicerad 16 september 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I nuläget klarar staten inte av sitt samhällskontrakt gentemot medborgarna, menar Gustav Nilsson.
I nuläget klarar staten inte av sitt samhällskontrakt gentemot medborgarna, menar Gustav Nilsson.Foto: Johan Nilsson/TT

Människor ska ha rätten att känna sig trygga i vårt land. Oavsett var du bor i Sverige har staten en skyldighet att skydda dig, ditt liv och din egendom. Detta är grundläggande för en rättsstat. Brottslighet är ett övergrepp mot de enskilda som drabbas men också mot hela vårt samhälle.

När en kvinna med ett spädbarn i famnen skjuts ned på öppen gata förfasas vi över den grymma handlingen och många människor undrar i dag vart Sverige är på väg. Politiken måste nu ta krafttag mot våldet och ondskan i samhället. Nu räcker det inte med att bara i ord konstatera att den ökade brottsligheten är oacceptabel. Det gäller att visa handlingskraft och vidta åtgärder för att motverka det ökade våldet.

Annons

Gängkriminaliteten har ökat och vi ser en kraftig ökning av antalet barn som misstänks för våldsbrott. Personer som är under 15 år kan inte dömas till straff och äldre kriminella låter ofta yngre sköta deras planerade illgärningar. Familjer, socialtjänsten, polisen, skolan med flera har här ett stort ansvar att komma tillrätta med problemen. Men även de unga måste lära sig vad som är rätt eller fel. Straffrabatten för unga i åldrarna 18-21 år ska slopas.

För vuxna ska straffrabatterna slopas helt. Varför ska man få ”rabatter”på straffen när man blivit dömd för brottsliga handlingar?

Skärpta regler måste också se till att grovt kriminella brottslingar från annat land utvisas när de begått brott i vårt land.

Sverige måste agera snabbare mot stöldligorna. Varor för flera miljarder kronor skeppas ut ur Sverige årligen. Stora vinster, mycket liten upptäcktsrisk och låga straff har gjort vårt land till ett paradis för stöldligor. Eftersom utförsel av stöldvaror inte klassas som smuggelbrott blir det för tulltjänstemännen att se på när brottslingar kör ombord på färjor och försvinner med bytet.

Regeringen har tillsatt en utredning angående detta som ska bli klar nästa år, sedan ska förslagen beredas allt medan stölderna fortsätter. Tala om senfärdighet från regeringens sida! Det som behövs är ökade resurser till polis och tull och lagstöd så att tulltjänstemän kan söka upp och stoppa stöldgods.

I nuläget klarar staten inte av sitt samhällskontrakt gentemot medborgarna inom många områden. Många människor känner sig otrygga. Att regeringen vill samtala med riksdagspartier om kriminaliteten och våldet i samhället är ett bra initiativ. Men nu krävs handling inte utredningar eller ”långbänkar”. Många av dagens problem är väl kända och det finns förslag till verkningsfulla åtgärder. Att regeringen inte bjuder in det tredje största riksdagspartiet SD till samtalen är ett lågvattenmärke. SD ska liksom andra riksdagspartier kunna delta i samtalen. Vad samtalen sedan leder till och hur man eventuellt går vidare blir nästa steg. Alltfler människor känner inte igen sig i dagens Sverige. Våldet har blivit ett hot mot dagens samhällsutveckling. Det får aldrig accepteras. Nu behövs en nationell samling.

Gustav Nilsson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons