Debatt

Postnords vinstjakt gör att kärnuppdraget blir lidande

Debatt ,
Paketbeställningarna ökar samtidigt som breven minskar.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Paketbeställningarna ökar samtidigt som breven minskar.

Portot bör ligga på en rimlig nivå. Det är dags att avprivatisera posten!

Från nästa år kommer portot för ett vanligt brev kosta 11 kronor. Det är en höjning med 53 procent sen början av 2017 – då det kostade 7 kronor. Det blir allt mindre vanligt att skicka brev, vilket Postnord anger som anledning till höjningarna. Men samtidigt är brev ett universellt sätt att kommunicera, som också håller på sikt – de flesta meddelanden på sociala medier är glömda efter några dagar, medan brev sparas i många år eller hela livet.

Paketbeställningarna ökar samtidigt som breven minskar. För ett samhällsnyttigt bolag så kunde vinsten från paketen användas för att hålla nere portot. Men Postnord är inte Posten. Postnords vinstjakt har gjort att till och med kärnuppdraget har blivit lidande. Det är dags att avprivatisera, återinföra en statlig post och se till att portot ligger på en rimlig nivå.

Brevvännen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.