Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Politikerna utnyttjar vår rädsla

Varför är vi så rädda? Jo, det är många som tjänar på att skrämmas.
SAMHÄLLE • Publicerad 6 mars 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan 1970 har vi satsat mer än 1 500 miljarder kronor på krigsmakten.
Sedan 1970 har vi satsat mer än 1 500 miljarder kronor på krigsmakten.Foto: Pontus Lundahl/TT

Politiker som menar att allt har blivit sämre och själva vill komma till makten. Terrorister och extremister som tror att man ur kaos kan forma den egna idén om ett samhälle. Medier som måste dramatisera för att få följare, och tjäna pengar på lösnummer och reklam. Militär och krigsindustri, som lever på vår krigsskräck.

Många som är rädda menar att utvecklingen går åt fel håll. Men var det bättre förr? Någon kan tycka det, om hen bara ser till sig själv, men i ett större perspektiv har dagens människor aldrig haft det så bra som nu.

Annons

Föreställ dig bara hur förskräckligt det var en vinter för 150 år sedan. Utan el, vatten, avlopp och centralvärme i huset. Eller tänk hur det var på 1600-talet med häxprocesserna och de mer än tio miljoner slavar som fastbundna med kedjor fraktades över Atlanten. Det pågick ända fram till 1865.

Men framför allt, att den allmänna inställningen på den tiden var att såhär kunde man bete sig. Att vi hade sådana värderingar och tänkte så förr.

Då ansågs det också ärorikt att ge sig ut och kriga mot fienden. Att erövra och plundra och offra sig för fosterlandet var en självklarhet. Dog man som jihadkrigare hyllades man som martyr och lovades en plats i paradiset. Fortfarande lever dessa värderingar kvar.

Många tjänar grova pengar på att vi inte överger sådana föreställningar utan blundar för utvecklingen och inte ser att världen nu ser annorlunda ut. Förr skrämdes vi med troll och jättar och nu med ”fienden” som kommer och ”tar” oss.

Men glädjande nog går utvecklingen framåt. De globala siffrorna vad gäller fattigdom, födelsetal, spädbarnsdödlighet, undernäring, analfabetism, och barnarbete har aldrig sjunkit snabbare än de gjort de senaste åren. Varje generation har bättre kunskaper än den föregående och med bättre kunskap och förståelse förändras tankemönster och värderingar. Nyligen har till och med tunga investerare i USA sagt upp samarbeten med den mäktiga vapenlobbyn NRA (National Rifle Association).

Sedan 1970 har vi satsat mer än 1 500 miljarder kronor på krigsmakten. För att vinna valet använder våra politiker vår rädsla. Genom att lova oss allt större anslagsökningar till försvaret vill man lugna oss.

Är det prioriteringar som ger oss en bättre tillvaro än vad vi annars hade byggt upp med så mycket pengar?Jag undrar vad framtida generationer kommer att fundera över i sin historieskrivning om hur vår generation tänkte.

Bertil Ahnlund

Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons