Debatt

Nu rullar miljonerna till VMAB

Debatt Artikeln publicerades
Nu rullar ytterligare många miljoner av skattemedel till det ekonomiskt krisdrabbade VMAB.
Nu rullar ytterligare många miljoner av skattemedel till det ekonomiskt krisdrabbade VMAB.

Trots VMAB:s ekonomiska kris fortsätter arbetet i Karlshamn med planerandet av en ny, totalt obehövlig, mycket dyr återvinningsstation i Munkahus. Och gissa vem som betalar?

Nu rullar ytterligare många miljoner av skattemedel till det ekonomiskt krisdrabbade VMAB. Bolaget begärde redan under sommaren i fjol en kraftig utökning av borgensramen till inte mindre än 135 miljoner kronor från den ram på 81 miljoner kronor, som då redan var fullt utnyttjad. Karlshamns kommun har nu också godkänt denna ökning med hela 53 miljoner kronor, vilken ytterligare spär på kommunens totala borgenssumma för dess samtliga bolag till närmare 2,8 miljarder kronor.

De generösa beslutsfattarna har som bekant av revisorerna fått en örfil, som borde svida kraftigt. Den krassa verkligheten hinner nog ifatt de goda gåvornas givare.

Vad så gäller VMAB kan konstateras, att bolaget lever farligt. Inte nog med den stora ökningen av borgensramen; i slutet av förra året fick som bekant de tre ägarkommunerna (Karlshamn, Olofström och Sölvesborg) punga ut med ytterligare och akut 18 miljoner kronor i aktieägartillskott. Strax dessförinnan, den 6 november, slog Karlshamns kommundirektör, Daniel Wäppling, fast, att bolaget ”har en mycket bekymmersam ekonomisk situation” och att det har ett ”mycket litet eget kapital”. Märk väl att han satte detta på pränt, när man trodde att bolaget ”bara” behövde 6 miljoner kronor i aktieägartillskott. Drygt en månad senare hade summan alltså tredubblats till 18 miljoner kronor. Och nu alltså därtill ytterligare 53 miljoner kronor högre borgensram!. Det yttersta ansvarige för ekonomin är naturligtvis bolagets avgående ordförande, det tidigare kommunalrådet i Karlshamn, Sven-Åke Svensson S, som väl aldrig tidigare i sin långa politiska karriär har varit så tyst som han är sedan några månader tillbaka.

Orsaken till höjningen av borgensramen, anser VMAB, är kostnaderna för deponier. Men vän av ordning frågar sig, varför dessa inte långt tidigare har beaktats. Bolagets VD, Susanna Strandberg, skriver i ett e-postmeddelande till mig, att borgensutrymmet ”baseras på budgeterat investeringsbehov, vilket är flerårigt.”

Hon förnekar också att bolaget i juni, då ansökan om den höga borgensramen kom in, var ovetande om behovet av aktieägartillskottet på 18 miljoner kronor.

Det svaret är märkligt mot bakgrund av att denna summa i november – alltså fem månader senare – 2018, när kommundirektör Wäppling skrev ovanstående, bara var en tredjedel av den verkliga. Strandberg skriver vidare, att man under hösten detta år kunde beakta effekterna av ett aktuellt domslut i Mark- och Miljööverdomstolen som kom tidigt under samma år. Beaktade bolaget inte dessa effekter förrän nio eller tio månader senare?

Trots VMAB:s ekonomiska kris och nya miljoner, redan beslutade och kommande nya lån samt högre taxor för kunderna, fortsätter arbetet i Karlshamn med planerandet av en ny, totalt obehövlig, mycket dyr återvinningsstation i Munkahus för (minst) 25-30 miljoner nya kronor, som skall hyras av VMAB för 1,5 miljoner kronor varje år. De som betalar?

Bengt Olof Dike

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.