Debatt

Nej till europeiskt styrd välfärd i Sverige.

Debatt Artikeln publicerades
”Det är med andra ord en oroväckande politisk utveckling vi ser, att makten förflyttas från Sverige till Bryssel i en rasande takt helt enkelt”, skriver flera sverigedemokrater med anledning av Europaparlamentsvalet.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
”Det är med andra ord en oroväckande politisk utveckling vi ser, att makten förflyttas från Sverige till Bryssel i en rasande takt helt enkelt”, skriver flera sverigedemokrater med anledning av Europaparlamentsvalet.

Från Sverigedemokraternas sida ställer vi oss skarpt kritiska till att svensk politik ska styras från Bryssel.

I samband med EU-toppmötet i Göteborg 2017 insinuerades ett europeiskt samarbete i syfte att få en unison syn på den sociala välfärden i de europeiska medlemsländerna, den så kallade sociala pelaren. Direktivet innehåller en rad politiska inriktningar inom såväl familjepolitik, jämställdhetspolitik som arbetsmarknadspolitik.

Från Sverigedemokraternas sida ställer vi oss skarpt kritiska till att svensk politik ska styras från Bryssel. Bland annat innehåller förslaget som redan fått majoritet i Europaparlamentet bestämmelser om två månaders kvoterad föräldraförsäkring till vardera föräldern. Det påverkar inte svensk lag som det ser ut idag, då vi dessvärre har tre månader. Men vi anser att detta är att gå alldeles för långt. Vi är övertygade om att varje familj har förmågan att själv fördela föräldradagarna för att på bästa sätt kunna lägga upp sitt familjepussel utefter sin familjs förutsättning. Det är inte något som svenska politiker ska styra och definitivt inte politiker i Bryssel.

Det är med andra ord en oroväckande politisk utveckling vi ser, att makten förflyttas från Sverige till Bryssel i en rasande takt helt enkelt. Bollen är i rullning och vad kommer härnäst? I direktivet ryms inte mindre än 20 principer som kommer att påverka medlemsstaterna på ett eller annat sätt. Däribland finner vi även arbetsmarknadspolitiska förslag som skulle inskränka på svensk arbetsrättslig lagstiftning, vilken uteslutande bör vara en nationell befogenhet, och förslaget är helt enkelt ett hot mot den svenska modellen.

Det handlar om arbetsmiljön som är en nationell fråga då regleringar på unionsnivå troligen försämrar snarare än förbättrar. Det handlar om lönebildningen som i dag sköts av arbetsmarknadens parter. Det handlar om arbetskraftsinvandring, EU-gemensam arbetsförmedling och mycket mer där i dag Socialdemokraterna vill flytta över makten till Bryssel från parterna och Sveriges riksdag. Man ger helt enkelt upp den svenska modellen som tjänat Sverige väl genom åren enbart för att få förkovra sig med makteliten i Bryssel.

Vi säger helt enkelt nej till denna form av maktförflyttning. Vi tror inte på ett Europa där medlemsstaterna tvingas stöpas i samma form. I stället borde Europa värna varje medlemsstats suveränitet och självbestämmande. Vi ser ett Europa som tar tillvara på varje medlemsstats fantastiska kulturella arv, dess olikheter och dess tillgångar.

Christopher Larsson

Gruppledare SD Karlskrona

Magnus Persson

Riksdagsledamot SD och kandidat till Europaparlamentet

Linda Lindeberg

Riksdagsledamot SD och kandidat till Europaparlamentet

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.