Debatt

Motionen från V är rasistisk och företagarfientlig

Debatt Artikeln publicerades
Om transporterna är långa och utrymmena trånga beror på vad man jämför med. Om hästsporten tvingas leva upp till den nivå som svenska cirkusar håller, skulle varenda deltagare i ridsportens tävlingar få föreläggande med vite.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Om transporterna är långa och utrymmena trånga beror på vad man jämför med. Om hästsporten tvingas leva upp till den nivå som svenska cirkusar håller, skulle varenda deltagare i ridsportens tävlingar få föreläggande med vite.

Kommunfullmäktige i Karlskrona avslog Vänsterpartiets motion om förbud mot upplåtelse av kommunal mark till cirkusar med djur. Det hade varit olagligt att införa förbudet, visar en dom från förvaltningsrätten i Falun.

Rätten överprövade en identisk motion från Vänsterpartiet i Hudiksvall. Vad kommunfullmäktige behandlade var en cirkulärmotion skriven av djurrättsaktivister, samma grupp som har övergått från att terrorisera cirkusar till att förfölja bönder.

Motionen är rasistisk och företagarfientlig. Turnerande cirkusar kallas i motionen för kringresande. Motionärerna kan fråga äldre partikamrater vad det betyder. Vidare beskrivs svenska cirkusar som en kommersiell industri. I verkligheten handlar det om en handfull små familjeägda småföretag, alla aktiebolag med offentliga bokslut.

Vänsterpartiet påstår sig värna småföretag, men tycks i verkligheten anse att alla ska vara bidragstagare. Turnerande cirkus är det enda kulturområde som finansieras på egna intäkter, utan direkta eller indirekta bidrag. Vidare påstår motionärerna att djuren transporteras långt, förvaras i trånga utrymmen och ofta är fastkedjade.

Det där med kedjorna är lögn, visar länsstyrelsernas årliga inbesiktningar och uppföljande kontroller. Om transporterna är långa och utrymmena trånga beror på vad man jämför med. Om hästsporten tvingas leva upp till den nivå som svenska cirkusar håller, skulle varenda deltagare i ridsportens tävlingar få föreläggande med vite.

Vi har ingen uppfattning om och i så fall vilka djur som ska få användas för uppvisningar, tävlingar och utställningar. Däremot kräver vi att den grundlagsstadgade likabehandlingsprincipen respekteras. Det går inte att ha särskilda regler för "kringresande".

Jag utgår från att Vänsterpartiet i Karlskrona delar den uppfattningen.

Janne Näsström, ledamot i Cirkusakademien

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.