Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Vi får aldrig sluta berätta

”… om detta må ni berätta”. Det är titeln på den bok som gavs ut första gången inför Förintelsens minnesdag den 27 januari 1998.
FÖRINTELSEN • Publicerad 26 januari 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Majdanek var ett av nazitysklands förintelseläger, beläget 4 kilometer från staden Lublin i sydöstra Polen. Skorna tillhörde människor som blev offer för nazismen.
Majdanek var ett av nazitysklands förintelseläger, beläget 4 kilometer från staden Lublin i sydöstra Polen. Skorna tillhörde människor som blev offer för nazismen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Boken skrevs av Stéphane Bruchfeld och Paul A. Levine och var del i den dåvarande regeringens informationssatsning ”Levande historia” för att möta behovet av kunskap om Förintelsen och skapa diskussion om medmänsklighet, demokrati och alla människors lika värde.

Tjugo år har gått och ”…om detta må ni berätta” har hittills distribuerats i över 1,5 miljoner exemplar. Arbetet för att hålla historien levande är lika viktigt nu som då. Under året som gått har vi sett nazister marschera på gatorna och skrika ut sitt hat. Vi har sett attentat och demonstrationer med antisemitisk grund.

Annons

Hat föder hat. Ett angrepp mot en minoritets mänskliga rättigheter är ett angrepp mot hela det demokratiska samhället. Det engagemang som finns i alla de goda krafterna i samhället är i dag viktigare än någonsin tidigare. Vi som samhälle får aldrig ge upp kampen mot dessa antidemokratiska krafter. För det går att skapa förändring.

På Forum för levande historia arbetar vi på olika sätt för en sådan förändring. Vi träffar elever, fortbildar lärare och andra yrkesgrupper och tar fram material för alla som vill ha mer kunskap om antisemitism och andra former av rasism. Vi måste hjälpas åt att minnas hur farligt snabbt det kan gå, hur lätt det är att falla för grupptrycket, att tappa omdömet, att till slut passera gränsen.

Förintelsens minnesdag är en dag då vi tillsammans minns och hedrar alla dem som drabbades och föll offer. Judar, romer, homosexuella, funktionsnedsatta och andra människor som mördades av den nazistiska regimen. Det är också en dag att uppmärksamma det engagemang som finns hos alla dem som arbetar mot rasism. Oavsett mot vem eller vilka hatet riktas.

Minnesdagen är särskilt viktig nu när det är så få överlevande från Förintelsen kvar i livet. Vi har så mycket att tacka dem för. För att de har delat med sig av sina erfarenheter och berättat om faran med nazismen. För att de har fortsatt berätta trots att det väcker svåra minnen.

Det kommer nya generationer. Nya skolungdomar. I dag, i morgon och i framtiden. Vi har alla ett ansvar att se till att den generation som växer upp i dag blir en generation som står upp för medmänsklighet, demokrati och alla människors lika värde. Förintelsens minne är en angelägenhet för vår samtid och för vår framtid. Om detta må vi berätta.

Ingrid Lomfors

Överintendent vid Forum för levande historia

Annons
Annons
Annons
Annons