Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Här sparar inte landstinget: 15 politiker och 5 direktörer!

Medan det lilla landstinget i Blekinge - ett av landets minsta - genomför den ena besparingen efter den andra i sjukvården, stoltserar det med icke mindre än femton politiker på lönelistan: tre heltidsanställda landstingsråd och tolv politiska sekreterare, varav tre är heltidsanställda med löner, som alla överstiger exempelvis en specialistsjuksköterskas.
Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Foto: Landstinget Blekinge

Och i administrationen återfinns sex direktörer, fyra förvaltningschefer, två verksamhetschefer, en administrativ chef samt en tjänsteinnehavare med titeln rektor. Alla med löner från 52 000 kronor i månaden till 107 000, vilken summa trillar in varje månad på hälso- och sjukvårdsdirektörens, Lars Almroth, konto.

Och då är inte den högste icke politiske chefens för landstinget lön nämnd: den blir från och med januari 2019, då tinget och regionen går samman, 145 000 kronor i månaden och får naturligtvis mottagaren, Peter Lilja med blivande titel regiondirektör att le belåtet. Som tidigare har nämnts i lokalradion överträffar därmed Liljas lön en ministers - undantagen statsministerns - med hela 9 000 kronor.

Annons

Nej, det ekonomiskt trängda landstinget snålar sannerligen inte på varken antalet politiker, direktörer, administrativa chefer eller deras löner. När utgifterna ökar och inkomsterna minskar är det sjukvården som tvingas dra åt snaran, inte den politiska och administrativa byråkratin. Märk väl också att bakom varje högt uppsatt chef finns ett större eller mindre antal tjänsteinnehavare som kostar miljoner och åter miljoner i löner och sociala avgifter.

Nu inträffar också det smått bisarra, att sammanslagningen av landstinget och regionen inte leder till färre tjänster, besparingar, rationellare hantering och större effektivitet. Nej, har den blivande 145 000-kronors mannen i månadslön förklarat, det skall inte sparas pengar, men tillgängliga medel skall användas bättre. Ingen i de båda administrationerna skall förlora jobbet. Tvärtom blir det flera tjänster. Alla allmänhetens vänner av ordning tar sig nog för pannan: är inte vitsen, själva essensen, med sammanslagningar, vilka de än vara månde, just besparingar och större effektivitet. Redan nu har många initierade bedömare och analytiker av landstingets svaga ekonomi förutspått en skattehöjning efter valet, åtminstone om den nuvarande majoriteten får sitta kvar.

Nå, vilka är då de heltidsanställda politikerna? Jo, det är landstingsråden Kalle Sandström och Christel Friskopp, båda S-märkta. Den första inkasserar 71 842 kronor i månaden, den andra 66 316 kronor. Moderaten Alexander Wendt har också 66.316 kronor plus att både han och de förstnämnda har andra förmåner som exempelvis fri dator och annat.

Sedan håller de tre landstingsråden sig med egna politiska och politiskt lojala sekreterare. Socialdemokraterna nöjer sig inte med en utan mobiliserar två personer: Jeanette Andreasson-Sjödin, som kvitterar ut 43 388 kronor i månaden, och Anna-Karin Leufstedt, som får "nöja sig" med 36 799 kronor, vilken summa även den överträffar en specialistsjuksköterskas med obekväm arbetstid.

Alexander Wendts trogna hjälpreda, den politiska sekreteraren Emma Stjernlöf får varje månad av skattebetalarna 39 814 kronor.

Sedan står alltså ytterligare hela nio politiska sekreterare på lönelistan; det är de mindre partierna som har deltidsanställda sådana med löner från 3.314 kronor i månaden till 19.887 kronor. Totalt kostar denna politiska landstingsuppsättning över sex miljoner kronor i löner och sociala avgifter. Därtill kommer också de folkvalda landstingsledamöternas sammanträdesarvoden, resor och ersättningar för förlorad arbetsförtjänst.

Här sparas inget. Partierna skall ha sitt - först och främst. Akutmottagningar och sjukvården i allmänhet däremot försämras, när det ekonomiskt dåligt skötta landstinget tvingas göra återkommande besparingsutryckningar.

Man kan inget annat än att uttrycka förvåning och häpnad över att den politiska hierarkin och administrativa byråkratin år efter år får leva som i en skyddad verkstad, tillika mjukt inbäddad i löner, som är fjärran de som den hårt arbetande vårdpersonalen på sjukhusgolvet har. När också alla västblekingar, som har förlorat sin akutmottagning i Karlshamn, konstaterar dessa tillvarons orättvisor, är det begripligt om de i tysthet knyter ena handen i fickan och förlorar tilltron till beslutsfattarna.

Opinion Västblekinge

Benny Rolandsson Jämshög

Annons

Ing-britt Gustavsson Olofström

Bengt-Olof Dike Mörrum

Thor Ströberg Karlshamn

Ulf Andersson Svängsta

Annons
Annons
Annons
Annons