Debatt

Gör försörjningsstödet jämställt i alla kommuner i Sverige

Debatt Artikeln publicerades
Om barnbidraget delas ut jämställt, varför ska då inte försörjningsstödet göra det?
Foto: PONTUS LUNDAHL
Om barnbidraget delas ut jämställt, varför ska då inte försörjningsstödet göra det?

Försörjningsstödet bör betalas ut till både mannen och kvinnan i hushållet. Att det oftast i dag betalas till mannen är ett jämställdhetsproblem.

Det ekonomiska biståndet bör betalas ut jämställt. I dag betalas det fortfarande oftast ut till mannen i hushållet. Detta trots att pengarna är riktade till hushållet som helhet. Det finns kvinnor som inte får ta del av pengarna, utan lever i fattigdom.

Barnbidraget som är ett ekonomiskt bistånd till vårdnadshavare för barn betalas numera ut jämställt om det finns två vårdnadshavare, vid en vårdnadshavare betalas allt ut till den personen. Här bör utbetalningen för försörjningsstödet följa efter. Det behöver bli en ändring i socialtjänstlagen och således i Handboken för socialtjänsten. Utbetalningen av försörjningsstödet bör betalas ut jämställt i alla kommuner och regioner i hela Sverige.

Ett jämställt försörjningsstöd är något Centerpartiet arbetar för. Några modiga kommuner och regioner har själva tagit beslut i frågan. Karlskrona kommun behöver agera och vara en jämställd kommun. Annars är risken att det ojämställda systemet biter sig fast i vår kommun under lång tid.

För att inte belastningen på personalen som sköter ärenden och utbetalningar ska bli för stor kan man starta med de som är nyinkomna och söker försörjningsstöd. Därefter kan ett arbete inledas med att gå igenom alla ärende och göra utbetalningarna i dessa jämställda.

Centerpartiet i Karlskrona arbetar för att det blir en ändring i Karlskrona kommun så att försörjningsstödet ska betalas ut jämställt till de sökande i hushållet som söker ekonomiskt bistånd.

Rödeby Centerkvinnor och Rödeby Centerparti

Cecilia Runesson, Ledamot för Centerpartiet i Arbetsmarknadsnämnden i Karlskrona kommun

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.