Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Debatt

Ärlighet varar längst, S

Ännu en gång har oppositionen i Sölvesborg visat prov på hur dåliga förlorare bland annat de är. Vad än det nya styret gör, eller säger sig vilja göra, så kommer det protester.
Publicerad 23 oktober 2019
Detta är en opinionstext i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det skriande behovet av personal gör kanske att verksamhetschefer, personalhandläggare med flera känner sig tvingade att slussa in sökande.
Det skriande behovet av personal gör kanske att verksamhetschefer, personalhandläggare med flera känner sig tvingade att slussa in sökande.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denna gång är det vice ordföranden i omsorgsnämnden, S-politikern Colliander, som protesterar mot den nya ledningens tankar om att införa språktest för anställning inom omsorgen. Det är ett problem som alla talar om och där det hade varit mer ärligt och klädsamt om tidigare makthavare erkänt att problemet växt med tiden och att de kanske missat att ta tag i det i tid.

Nej, i stället skjuter hon över skulden på andra. Sedan glömmer hon också att det faktiskt är politikerna i kommunen som är de yttersta cheferna för tjänstemännen i kommunen.

Annons

Colliander påstår att det redan nu finns krav på att man skall kunna vardagssvenska vid anställningsförfarandet. Men min fråga blir: har Colliander någon gång deltagit i en muntlig anställningsintervju med en invandrare som söker jobb inom omsorgen? Då hade hon med egna öron hört hur bristfälliga kunskaperna kan vara.

En invandrare blir, av exempelvis arbetsförmedlare, mer eller mindre ”tvingad” att söka jobb inom vården. Att då inte veta vad hjälpmedel som rollator, rullstol med mera heter är ingen bra början på ett jobb inom vården. Kolla därför hur anställningsintervjuerna går till innan skulden skjuts över på andra.

Man kan ju som ” arg skattebetalare” också undra om det tummas på muntliga anställningsintervjuer? Det skriande behovet av personal gör kanske att verksamhetschefer, personalhandläggare med flera känner sig tvingade att slussa in sökande utan att sitta ner en halvtimme eller timme och kolla språket. En utlandsfödd kan väl också känna glädje i att verkligen bli kallad till muntlig intervju och bli utfrågad av blivande chefer och arbetskamrater.

När det sen gäller den andra gruppen av anställda som Colliander skjuter över skulden på, nämligen lärare av olika slag som ”för lättvindigt godkänner elever för anställning i vården”, så har politikerna själva ett stort ansvar även där – och dessutom bör Colliander påminnas om att det alltid är arbetsgivaren som bär ansvar för anställningen.

Alla de som går exempelvis en vårdbiträdesutbildning har till övervägande del staten och kommunen som finansiärer och är det någon som ska kolla att skattepengar används på ett korrekt sätt är det politikerna. Skolan som utbildar är naturligtvis glad för att kunna fylla klasserna, det tjänar de pengar på, men är det någon ansvarig från kommunen som deltar i intagningsförfarandet?

Då hade man ju kunnat ”mota Olle i grind” och upptäckt vilka, som på grund av för dåliga språkkunskaper, inte skulle slussas in i vårdutbildning utan lära sig bättre svenska först. Men Socialdemokraterna vill att alla ska ”utbildas” för då belastar de inte arbetslöshetsstatistiken. Var ärlig och erkänn att det är de socialistiska ideologierna som styr för mycket och att ni därför är oförmögna att ta er an de verkliga vardagsproblemen!

ärlighet vara längst

Annons
Annons
Annons
Annons