Debatt

Annicka Engblom: Regeringen ryckte undan mattan för försvarsberedningen

Debatt Artikeln publicerades
Regeringens besked att den inte ställer sig bakom att försvarsanslagen ska öka till 1,5 procent 2025 ryckte undan mattan för försvarsberedningen.
Foto: Jessica Gow/TT
Regeringens besked att den inte ställer sig bakom att försvarsanslagen ska öka till 1,5 procent 2025 ryckte undan mattan för försvarsberedningen.

Regeringen, främst socialdemokraterna, spelar ett högt spel med Sveriges säkerhet.

Sveriges säkerhetsläge är fortsatt allvarligt. Ryssland fortsätter sin militära upprustning och använder desinformation och cyberattacker för att destabilisera. Kina brukar sin allt större ekonomiska makt för att skaffa sig säkerhetspolitiskt inflytande globalt. Försvaret av Sverige är statens viktigaste uppgift. För att nå upp till ett starkt sådant krävs rejäla resurser.

För några veckor sedan passerade jag Maginotlinjen. Befästningsverken och stridsvagnshindren som Frankrike byggde längs sin gräns mot Tyskland efter första världskriget i tron om att den skulle förhindra tyska trupper i händelse av ett nytt krig länderna emellan. Tyskarna bytte dock till rörlig taktik och Maginotlinjen blev omodern i samma stund som den stod färdig vid andra världskrigets utbrott.

Jag passerar Maginotlinjen med jämna mellanrum då jag sitter i Europarådet i Strasbourg. De senaste åren har varit turbulenta, med korruptionsskandaler och starka krafter som vill skilja samarbetet åt. Samtidigt har en stark beslutsamhet växt fram om att stå fast vid principer om mänskliga rättigheter och demokrati. Att hitta tillbaka till det som också grundade EU: när forna fiender valde samarbete, frihet och handel istället för krig.

Maginotlinjen förkroppsligar svensk och europeisk försvars- och säkerhetspolitik av i dag. Det som gällde i går kanske inte gäller i morgon. Forna fiender kan vara morgondagens vänner. Taktik av i dag kan vara överspelad om några år. Dagens konflikt kan samtidigt vara lågmäld och utdragen som snabb, omfattande och högteknologisk. Det kräver bredd i våra förmågor. Det kräver personal och materiel. Det kräver samarbeten. Det kräver också resurser.

Försvarsfrågorna måste ha en särställning inom svensk politik. Det gäller trovärdigheten för försvaret både hos det svenska folket men också gentemot våra samarbetspartners. För det oroliga omvärldsläge som gäller i dag krävs en svensk regering som har kraft att prioritera försvars- och säkerhetsfrågorna.

Men i stället väljer regeringen att rycka undan mattan för försvarsberedningens möjligheter att stärka det svenska försvaret. Moderaterna har föreslagit en finansiering om 84 miljarder kronor motsvarande 1,5 procent av BNP år 2025 och vidare upp till 2 procent av BNP. Med det är vi överens med övriga borgerliga partier. Det ställer sig inte regeringen bakom och därmed faller grunden för vidare förhandlingar.

Regeringen, främst socialdemokraterna, spelar ett högt spel med Sveriges säkerhet genom att inte fullfölja två års hårt arbete för att skapa enighet om försvarspolitiken. Man klamrar sig fast vid sin egna Maginotlinje i tron att det vi har idag av försvar, krisberedskap och resurser räcker till.

Moderaterna tar både Sveriges och Europas säkerhet på högsta allvar. Det visar vi både i ord, handling och resurser. Vi behövs både i regering och Europaparlament. Tänk på det den 26 maj.

Annicka Engblom (M)

Riksdagsledamot Blekinge

Kandidat till Europaparlamentet #16

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.