Debatt

Almroth, så här illa mår vården i Blekinge

Sjuksköterska, än så länge ,
Foto:Bertil Ericson / TT

Öppet brev till Lars Almroth angående vården i västra Blekinge:

Jag förstår att en del neddragningar är man nödd och tvungen att genomföra, men ljug inte för befolkningen.

Säg inte att det är en förbättring att man efter måttlig stroke ska få sin rehabilitering i sitt hem.

Kan du se framför dig en övermöblerad trång tvårummare på 52 kvadratmeter, där en utbildad sjukgymnast ska genomföra rehabilitering? En dag är så sjukgymnasten sjuk, vad händer då? Jo, kanske kan man skicka en vikarierande undersköterska från hemsjukvårdren som kan ta en liten runda runt köksbordet med "Kalle", 78 år, för någon annan sjukgymnast finns inte att tillgå.

  Vad är det för rehabilitering?

  Jag kräver, efter alla år som skattebetalare, om jag skulle drabbas av stroke, att få den rehabilitering på specialistklinik jag har rätt till.

  Men jag förstår, "Kalle" kommer inte att återgå till arbete igen, så det är kanske inte så noga om han inte återfår funktionen i arm och ben, eller återfår sitt tal igen?

  Nästa sak är din uppenbara lögn att primärvården eller befolkningen inte känner av den ökade strömmen av patienter som kommer till vårdcentralerna.

  Den ökade tillströmningen av svårt sjuka patienter, för det är den typen av patienter som har ökat i antal, kommer obokade till vårdcentralen med bland annat hjärtproblem. Denna patientkategori skall egentligen ringa 112 men man föredrar att uppsöka sin vårdcentral och därigenom fördröja adekvat omhändertagande och därmed riskera liv och hälsa.

  På vårdcentralen gör man självklart så gott man kan. Går igenom livsviktiga funktioner, övervakar, sätter nål, ringer ambulans med mera. Men det tar tid, och den personal det går åt till detta tas från telefonen, vilket medför att tillgängligheten i telefonen blir sämre och sämre, vilket i sin tur medför att fler och fler kommer obokade och då får man ta en sköterska till från telefonen, och så fortsätter det.......

  Nästa stora försämring är tillgängligheten till 1177.

  84 personer före i kön en måndagskväll, vilket medför cirka en timmes väntetid, är inte ok.

  Vad gör en väntande sjuk, orolig person då? Jo, åker till akuten, där man nu dagligen har en stor grupp patienter sittande i väntrummet. Patienter som skulle väntat till nästa dag för att uppsöka sin vårdcentral, om man nu kommit fram!

  Primärvården som fallerar, bedömningsbilar som inte kan bemannas på grund av brist på kompetent personal... Vart är vi på väg?!