Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Räddad örn störtade igen

Nej nej nej. Örnräddarna skrek och lyfte armarna som vingar. Men det hjälpte inte. Örnen störtdök ner i vattnet vid utsikten på Eriksberg.
Det blev en ny akuträddning. Denna gång med båt för att fiska upp havsörnen.
Eriksberg • Publicerad 30 januari 2018
Örnen med Mats Olsson från Västblekinge ornitologiska förening.
Örnen med Mats Olsson från Västblekinge ornitologiska förening.Foto: Simone Hansen

Örnen satt helt lugnt i sin bur när Bengt-Arne Nilsson på Katastrofhjälp fåglar och vilt bar ut den på klipporna vid utsiktsplatsen. Framför oss fanns havet glittrande i morgonsolen.

– Det blir en perfekt startplats, tyckte han och fick medhåll av Mats Olsson på Västblekinges ornitologiska förening och Eriksbergs vd, Per-Arne Olsson.

Annons

När burens överdel lyftes bort satt den unge havsörnen lugnt kvar och tittade sig omkring. Men någon ansats att vilja lämna lådan gjorde den inte. Inte ens när Bengt-Arne Nilsson tippade lådan ville örnen flyga iväg.

Bengt-Arne Nilsson fick lyfta ut örnen och sätta ner den på marken. Och där satt den. Till allas förvåning verkade den helt ok med att bara sitta där och titta på oss fast vi stod så nära som en dryg meter ifrån den.

– Nu ger vi den lite flyghjälp.

bild 1/5
Det behövs lite handkraft för att få örnen att lyfta.
Vill inte lämna lådan.
Ok då. Jag sitter väl här en stund.
Ornitolog Mats Olsson och Eriksbergs vd Per-Arne Olsson har räddat örnen som störtdök ner i havet. Nu är den på väg mot buren igen.
En fullvuxen havsörn kan ha upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna.
Det behövs lite handkraft för att få örnen att lyfta.
Vill inte lämna lådan.

Bengt-Arne Nilsson tog ett stadigt tag om den stora örnen, lyfte den upp i luften och kastade iväg den. Och den lyfte, bredde ut sina enorma vingar och flög elegant ut över havet mot friheten.

Men glädjen blev kortvarig. Havsörnen fick inte höjd nog och började sjunka ner mot vattenytan. Det var då alla börja skrika och vifta med armarna som för att ge den stora fågel kraft nog att ta sig över till säkerheten på Dragsö.

Men havsörnen störtade och låg som en badanka på vattenytan. Först blev det totalt tyst. Men sedan agerade Per-Arne Olsson snabbt.

– Vi måste ut med båten och försöka att rädda den igen.

Tillsammans med ornitologen Mats Olsson lyckade de att komma så nära örnen att de kunde lyfta över den i båten. Sedan blev det ilfart tillbaka till buren och en varm bil.

Det var andra dramatiska räddningen för den unge örnen som hittades medtagen i helgen under en örnsafari på Eriksberg. En teori är att den hade kolliderat och eventuellt fått en hjärnskakning.

– Nu får vi nog ge den ett par dagar i lugn och ro innan vi släpper den igen. Lite mat och värme är vad den behöver just nu, säger Per-Arne Olsson.

Annons

Och med lite tur gör hälsokuren på honungsvatten och kycklingbitar susen igen. Nästa steg i processen blir att försöka ringmärka havsörnen för att kunna följa den i framtiden.

En fullvuxen havsörn kan ha upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna.
En fullvuxen havsörn kan ha upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna.Foto: Simone Hansen
Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons