Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Olofström håller vintertid i sommar

Omställningen till sommartid sista söndagen i mars varje år ökar risken för hjärtinfarkt under den efterföljande veckan.
Men den risken finns inte i Olofström. För här ställs klockan inte om i sommar.
Aprilskämt • Publicerad 1 april 2019 • Uppdaterad 4 april 2019
Foto: LENA EHRING

Forskarna vid Karolinska Institutet har undersökt hur antalet hjärtinfarkter i Sverige har varierat vid sommar- och vintertidsomställningar sedan 1987. Resultaten visar att antalet hjärtinfarkter i genomsnitt ökar med cirka fem procent under den första veckan efter omställningen till sommartid.

– Det är en liten riskökning framförallt under de tre första dagarna efter omställningen. Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen, säger Imre Janszky, en av forskarna bakom studien.

Annons

Men det är ingenting som kommuninvånarna i Olofström behöver bekymra sig om. För här ställdes inte klockorna om natten till söndag.

Olofström har nämligen valts ut som försöksområde för EU:s förstudie om effekterna av att slopa tidsomställningen.

– Det är enklare att göra ett sådan test på en mindre ort där människorna lever lugnare och lättare kan anpassa sig till de konsekvenser det kan få att vara i otakt med tiden, så att säga.

Det menar den EU-kommitté som fått i uppgift att studera effekterna av det som nu betecknas som ”Europatid”.

Olofström är den enda testkommunen i Sverige, men totalt ingår 13 orter i EU i försöket med slopad tidsomställning.

– Vi är naturligtvis stolta över att ha blivit utvalda som pilotområde. Och eftersom vi har stort fokus på hälsa i Olofströms kommun med vår profil, ”Heja hälsan” passar det oss perfekt, säger Rolf Jönsson, Centerns gruppledare i Olofström.

Det finns dock skeptiker som menar att, även om ortsborna kanske upplever ett ökat välbefinnande med den nygamla tidsordningen, så kan det få allvarliga konsekvenser för samhället Olofström.

Olyckskorparna talar i dag om att det kan skapa problem för de stora industrierna som måste anpassa sig till sina pendlare som kommer från närliggande kommuner–och som därför lever i en helt annan tid.

Men enligt uppgifter till BLT ska Volvo inte vara speciellt orolig för det. Produktionen kan rulla på som vanligt eftersom man jobbar i skift och bör kunna lägga in en timmes flextid varje dag.

Annons

Även Blekingetrafiken har engagerats i tidsomställningen och funderar just nu på att utrusta Olofströmsbussarna med två klockor.

– Det kan vi göra ganska enkelt. Vi tycker det är viktigt att testa detta. Det intressanta blir hur vi gör med biljettköpen. Vi måste nog ha en anpassning i tidtabellen i mobilappen. Det blir en liten utmaning, säger Peter Christensen (L) , ordförande i trafiknämnden på Region Blekinge.

För de enskilda Olofströmsborna blir det knappt märkbart att de lever i vintertid hela sommaren eftersom kommunen är anpassad till den tiden.

– Men om de lämnar kommunen får de hålla koll på tiden för att inte missa sista bussen hem.

Försöksprojektet avslutas den sista mars 2020 för utvärdering.

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons