Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Uppmaningen om ån: ”Tänk er för innan bevattning”

Den som använder vatten ur Mörrumsån för bevattning bör tänka sig för.
Den uppmaningen ger länsstyrelsen i Skåne.
Även små uttag kan skada.
Mörrum • Publicerad 8 augusti 2018 • Uppdaterad 9 augusti 2018
Så här lite vatten är det i Kungsforsen i Mörrumsån denna extremt torra sommar. Vattenflödet ligger på en miniminivå. Länsstyrelsen i Skåne uppmanar de som tar ut vatten ur ån för bevattning att tänka sig för både en och två gånger.
Så här lite vatten är det i Kungsforsen i Mörrumsån denna extremt torra sommar. Vattenflödet ligger på en miniminivå. Länsstyrelsen i Skåne uppmanar de som tar ut vatten ur ån för bevattning att tänka sig för både en och två gånger.Foto: Peter Nyberg

Det är möjligt att hämta vatten ur ett vattendrag, exempelvis Mörrumsån, så länge det inte skadar något annat intresse. Det understryker Johan Wagnström, enhetschef vid länsstyrelsen i Skåne. Men när det är en sådan extremt varm och torr sommar som i år är det annorlunda.

– Varje vattenuttag kan ge en skada i en sådan här situation. Det innebär att det är tillståndspliktigt och då måste man ha en dom från mark- och miljödomstolen i Växjö för att få ta ut vatten, säger han.

Annons

Varje liter vatten som tas ur ån minskar bredden av strömmande vatten påpekar Johan Wagnström.

– Även om du får ett sådant tillstånd är det förknippat med en lägsta gräns som du får ta ut vatten. Det finns hänsynsregler i de här domarna.

Den som har en liten pump och hämtar vatten ur en å gör ett relativt obetydligt uttag. Men ett år som detta ställs saker på sin spets poängterar han. Man ska inte vara för säker på att ett sådant litet uttag kan ske utan att man riskerar en skada.

– Det kan innebära, speciellt ett mindre vattendrag, att även ett sådant uttag kan vara tillståndspliktigt. Så som situationen är nu, är risken för skada på fiskebestånden långt mycket större än under en normal sommar. Därför ska man verkligen tänka sig för, säger Johan Wagnström.

Han konstaterar att det i Skåne förmodligen endast är Helgeåns nedre del som länsstyrelsen anser att det är okej att ta ut vatten.

– För övrigt gäller att det ska rinna fram 25 liter varje sekund per meter bredd som ån är, jag tror att det även tillämpas i Blekinge. Det gäller nog nästan alla vattendrag, att man är under den nivån. och att de är klassade som tillståndspliktiga.

”Jag skulle säga att, ett år som detta ska man tänka sig för både en och två gånger innan man börjar vattna gräset eller tar vatten från någon bäck eller å.”

Om länsstyrelsen får in en anmälan kan myndigheten göra en bedömning om ett vattenuttag ur en år är skadligt eller inte.

– Får vi någon som tar ut vatten och vattendraget håller på att torka ut, då är vi skyldiga att lämna en sådan anmälan till åtalsbedömning. Då får åklagaren titta på om uttaget riskerar någon skada på ett allmänintresse eller inte

Har länsstyrelsen fått in några anmälningar?

– Ja, dagarna i ända. Vi får folk som anmäler illegala uttag. Hittills är det väldigt små uttag, men vi får titta på dem. Är det väldigt allvarligt och man har en väldigt stor bevattning överväger vi att lägga ett vitesföreläggande. Det kan finnas ett ekonomiskt intresse av att fortsätta vattna, då måste vi tyvärr sätta ett vite som verkligen gör att verksamhetsutövaren slutar ta ut vattnet.

Annons

Johan Wagnström undertryker att det inte endast är torkan som är ett bekymmer. Även värmen är ett problem, eftersom den gör att vattnet avdunstar väldigt mycket.

– Vi går mot ett extremår. Om det fortsätter har vi nog knappt upplevt det tidigare. Det manar till försiktighet när det gäller sådana här uttag, säger han.

I en liten bäck har fisken möjlighet att överleva i de hålor som finns. Den kan fyllas med vatten, trots ett mycket litet flöde. Men om vattnet tas ut för bevattning kan det riskera att torka ut flödet helt. Då kan det bli en påtaglig skada, vilket kan ge kännbara straff för den som orsakar det betonar Johan Wagnström.

– Jag avråder alla som är tveksamma till att ta ut vatten att avstå. Det är gräsmattor och annat man håller på med som klarar sig. Det är inte så starka motiv för bevattning, säger han

Peter NybergSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons