Femteplats säkrade DM-titeln

Asarum Artikeln publicerades
Enda DM– segern för länet kom i B-förarcupen genom notläsare Daniel Borgqvist och Filip Håkansson, Asarum MS. 6 bilder
Foto:Tommy Fritzon
Enda DM– segern för länet kom i B-förarcupen genom notläsare Daniel Borgqvist och Filip Håkansson, Asarum MS.

Filip Håkansson och Daniel Borgqvist blev länets enda DM-segrare.

Deras femteplats i Rally Blekinge räckte precis.

– Vi behövde tio poäng och det var vad femteplatsen gav. Förra rallyt körde vi av och slog sönder bilen. Nu fick vi låna Robert Goudes bil och det gick vägen. Vi fick byta en spindelbunt fram inför sista sträckan och hann precis, säger Håkansson som även kunde räkna in 10 000 kronor i prispengar.

Rally Blekinge avslutade årets Sydsvenska Rallycup tillika DM för både Södra och Småland.

Detta var det tredje Rally Blekinge, som är ett samarbete mellan Asarum MS och Olofström MK. Och återigen blev det en fullträff med tre sträckor norr Olofström och tre norr om Karlshamn.

– Samarbetet klaffar och vi har bara fått positiva kommentarer om vägarna, säger tävlingsledaren Robert Goude, Asarum MS.

– Härligt! Det blir ett lyft för sporten och publike var flera tusen totalt ute på sträckorna, säger Ola Bengtsson, ordförande Olofström MK.

Totalt – och överlägset – vann favoriten Kristoffer Nilsson, Hässleholm, i sin fyrhjulsdrivna Subaru. Vinsten gav också seger i SSRC, där förstapriset var en Opel Karl.

– Vi fick ta hem bilen direkt och det var fint. Vägarna här i Blekinge är de bästa i landet. De är smala, krokiga och svåra. Det gäller att tekniken finns och i dag stämde det väldigt bra, säger Nilsson.

Blekingebekantingen Mattis Olsson, Gullabo RC, var tvåa (trea totalt) i trimmade tvåhjulsdrivna och säkrade därmed DM-titeln för Småland.

– Klart jag är nöjd, men det gick ändå för sakta på de första sträckorna och jag var drygt två minuter efter Kristoffer Nilsson, säger Olsson.

Notläsaren Ida Lidebjer-Granberg blev med Nils Jensen, Haninge, snabbast av länsdeltagarna. Paret var tvåa (8) i fyrhjulsdrivna, trots ett tapp på över halvminuten under sista sträckan.

I C-förarcupen i DM tog Asarum MS Adam Håkansson bronsplatsen.

– Det var målet för dagen. Jag var delad trea och kunde till slut ta platsen ensam. Nu blir det lite värre nästa säsong, då jag blir B-förare, säger Håkansson.

Olofström MK:s B-förare Jimmie Karlsson är på väg upp i Volvocupen.

– Det har lossnat och gått bra i höst, så nästa år i siktet att vara bland de tre främsta, säger han.

Carl Ryke, Karlskrona AK, kom fyra i grupp E och är även främste länsförare i SSRC:s prispott där det fördelas 100 000 kronor på platserna 2–40. Ryke får mellan 3 000–4 000 kronor och är bland de tio främsta.