Connie Nilsson: Spelberoendet utnyttjas cyniskt av statskassan

Blekingesport Artikeln publicerades

Var tionde ung man i åldern 18–24 år har svårt att hantera problematiken med spel om pengar.

I gruppen kvinnor 45–74 år har spelberoendet fördubblats.

Sett till den senaste tioårsperioden har visserligen antalet personer som spelar minskat, men de som spelar gör det oftare och för större summor, slutsatser för några år sedan gjorda via ett forskningsprogram kopplat till Folkhälsoinstitutet.

Jag tror inte att särskilt mycket har förbättrats, snarare tvärt om. Att problemet är allvarligt har inte minst visat sig sedan de allsvenska spelarna Tobias Eriksson, Kalmar FF, och Nordin Gerzic, Örebro SK, trädde fram och berättade om sina spelberoenden.

I tisdagens Blekingesport berättade FK Karlskronas spelare Rasmus Holgersson sin historia. 18 år gammal lade han sitt första spel. Några år senare var han fast.

”Mitt mående var skit. Det är två år där när jag är 21–22 som är helt jävla svarta.”

Ett annat sätt för att uttrycka ett beroende.

I dag klassas spelberoende som en beroendesjukdom, precis som alkoholism- och narkotikamissbruk. Det sägs att spelmissbruk varken luktar eller syns, i motsats alkohol och narkotika, men jag håller inte riktigt med. Det är för enkelt att generalisera problematiken genom att säga så.

Problem syns. Omgivning och vänner ser det, sedan må det vara äktenskaps-, jobb-, eller ekonomiproblem. Du märker om det finns personer i din närhet som inte mår bra. Problemet är bara att vi som kallar oss medmänniskor många gånger är för rädda för att ställa de obekväma frågorna innan det är för sent.

Sedan går det likt Tobias Eriksson och Nordin Gerzic att dupera och ljuga för sina närmaste, men till slut spricker bubblan.

Statliga Stödlinjen, dit personer med spelberoende kan vända sig för hjälp, berättar att ungefär 170 000 personer i Sverige har problem med sitt spelande. Det anses vara ett folkhälsoproblem eftersom ungefär 260 000 personer, varav 75 000 barn, lever med någon som har spelproblem.

För bara några år sedan beställde den sittande regeringen en missbruksutredning som skulle ge en översyn av den svenska missbruks- och beroendevården. Då ansågs inte spelmissbruk vara ett problem, men beräkningar visade att alkohol, narkotika, läkemedel och dopning årligen kostade kommuner och landsting 16,5 miljarder kronor. För behandling av dem som anses ha ett spelberoende satsade samhället för något år sedan cirka 28 miljoner kronor.

I sammanhanget kan jag tycka det är ett cyniskt agerande med tanke på att Svenska Spel förra året genererade 4,9 miljarder till statskassan.

Enligt Stödlinjen är det bara ett 40-tal av Sveriges 290 kommuner som har specifik behandling för spelberoende. I 50 kommuner finns det ingen hjälp alls att få.

Frågan är också vilket ansvar Svenska Spel tar. Googla exempelvis på ”Spelansvar – Svenska Spel”. Jag tycker det är hyckleri att delvis svära sig fri från ansvar genom att hänvisa till att man har mer rumsrena metoder än andra aktörer i branschen.

Svenska Spel är huvudsponsor till några av våra största lagsporter. Lagsporterna är viktiga för det svenska spelmonopolet och trots hård EU-kritik fortsätter Sverige med massiva statsfinansierade reklamkampanjer för sina spel, väl medvetet om den ekonomiska betydelsen.

Jag tror ett av grundproblemen för en elitidrottsman som fastnat i spelberoende är för mycket fritid och för mycket pengar. Även om idrott på elitnivå handlar om ansvar och förpliktelser så är vardagslunken inga åttatimmarsdagar på jobbet.

”Du har extremt mycket fritid och du har tid att sätta dig in i spelandet, analysera och ta del av det stora spelutbudet som finns. Det blir på ett helt annat sätt än om du har ett nio till fem-jobb”, säger Tobias Eriksson i en Expressenintervju.

Tillgängligheten lockar när fritiden finns.

Tillgängligheten lockar inte bara elitidrottare.

Fråga bara Rasmus Holgersson.

I dag går det att spela på i stort sett allt. Trots spelmonopolet finns det bortåt 150 oreglerade bolag som erbjuder spel på allt från vem som får nästa hörna eller hur många gula kort det blir under en match.

Casinospel är aldrig längre bort än ett klick, med lockande erbjudanden om stora insättningsbonusar.

Och för den som inte redan visste, spelen är utformade så att spelbolagen vinner i det långa loppet och för den som börjar jaga förluster växer spelandet snabbt till ett beroende.

Tobias Erikssons och Nordin Gerzics historier är inte nya, men det är sorglig läsning och personliga tragedier även om de rest sig och kommit tillbaka.

Gerzic, då med en måndaslön långt över 100 000 kronor, spelade inte bara bort miljoner, hans flickvän lämnade honom, bland annat sedan det visat sig att han tagit sms-lån i sambons namn utan hennes vetskap.

Som elitidrottsman är du ute efter den där adrenalinkicken.

De som dagligen jobbar med människor som fastnat i ett spelberoende pratar ofta om hjärnans belöningssystem, till för att uppmuntra och göra sådant som är bra för vår överlevnad. Spel om pengar, alkohol och droger påverkar belöningssystemet i långt högre grad än det som är naturlig uppmuntran, typ äta när vi är hungriga eller dricka när vi är törstiga.

Och är därför så mycket farligare.

Tobias Eriksson kämpade i många år med ett gravt spelmissbruk. Likt Gerzic ljög han för sin sambo och likt Gerzic hamnade han i ekonomiska problem.

Samtidigt ger Eriksson en bild av spelkulturen, så som han upplever den inom fotbollen.

”Det är mer regel än undantag att man spelar och det är väldigt mycket snack om det i ett omklädningsrum.”