Region Blekinges stipendiater klara

Blekinge Artikeln publicerades

En musikalartist, en konstnär, en klassisk violinist och en spelgrafiker delar i år på Region Blekinges kulturstipendium 2014.

Stipendiaterna får dela på totalt 60 000 kronor.

– Det känns jättebra! Jag har varit iväg på bokmässan hela helgen och inte kunnat kolla mejlen, så det blev ett glatt meddelande i ateljén nu på morgonen, säger Mattias Olsson, konstnär och illustratör från Olofström, som är en av de fyra som får dela på stipendiet.
Han ska använda sin del av stipendiet till ett eget bilderboksprojekt tänkt för barn i åldern sex–tio år. Boken handlar om en pojkes tankar på sin döda farmor och pojkens pappa, som också behöver sin mamma.
Övriga stipendiater är Oskar Sternulf, musikalartist, Mikaela Brorsson, klassisk violinist, och Carina Henriksson, spelgrafiker och 3d–animatör.
Mikaela Brorsson har turnerat sedan hon var liten tillsammans med sin pappa. Nu studerar hon för sin kandidatexamen i klassisk violin samt på dirigentutbildningen på Malmö musikhögskola. Stipendiet vill hon använda till sina studier, men hon hoppas även på att kunna sätta ihop något för att lyfta fram Karlshamns musikliv.
– Min förhoppning är att sätta ihop något tillsammans med Karlshamns ungdomar. Det finns massor av duktiga ungdomar som inte vet hur de ska ta sig vidare inom musiken. Det vore jätteroligt att göra något där med mig som dirigent, säger hon.

Behövs det mer klassisk musik i Karlshamn?
– Både ja och nej. De lärare som finns är jätteduktiga och kämpar verkligen. Men det behövs alltid mer klassiskt för att uppmärksamma musiken.
Oskar Sternulf från Lyckeby står nu i höst på scenen i Mamma Mia! på Svenska teatern i Helsingfors. I Blekinge har han setts bland annat på skolscenerna med sin egenproducerade föreställning Ondskan. Region Blekinges stipendium är hans femte totalt i år.
– Jag jobbar alltid på att utveckla mig själv och ser det här yrket mer som en livsstil. Det går aldrig att bli fullärd och därför känns det extra kul att få bekräftelse hemifrån att det jag gör är betydelsefullt och att länet tror på mig och min kompetens, hälsar han via mejl.
Pengarna ska han använda till en resa till New York för att studera dans vid Broadway Dance Center.
Carina Henriksson studerar 3D–animation och visual effects på Vancouver film school i Kanada. Stipendiepengarna ska användas till material för utbildningen. Eftersom Vancouver ligger nio timmar före Sverige har det inte varit möjligt att få en kommentar till stipendiet.
Region Blekinges stipendium delas ut till personer verksamma inom kulturområdet och som på något vis har koppling till Blekinge. Region Blekinge brukar eftersträva att dela ut sitt stipendium till fyra olika personer eller grupper som sedan får dela på summan.