Läckan kom som en överraskning

Karlskrona Artikeln publicerades
Det var under natten till fredagen som en fjärrvärmeventil sprang läck på Drottninggatan.
Foto:Gunnar Svensson
Det var under natten till fredagen som en fjärrvärmeventil sprang läck på Drottninggatan.

Fredagens fjärrvärmeläcka på Drottninggatan kom som en överraskning för Affärsverken.

– Vi har en hög övervakning som vi tycker är fullvärdig. Men i en teknisk värld kan allt hända, säger Tomas Eriksson, vd på Affärsverken.

Det var under natten till fredagen som en fjärrvärmeventil sprang läck på Drottninggatan. Lyckligtvis orsakade inte läckan någon större skada då ledningen transporterade utgående vatten med en lägre temperatur.

Vid en allvarligare fjärrvärmeläcka i Lund 2015, avled en man efter en trafikolycka till följd av läckan, och fyra personer skadades av det skållheta vattnet. Då sa Tomas Eriksson till BLT att risken för en läcka i Karlskrona var minimal. Men nu har det hänt.

– Man kan aldrig säga att det inte kan hända. Det hände också i Kalmar för sju, åtta år sedan då huvudledningen gick sönder. Men vi har kontinuerlig övervakning och vårt system med metalltrådar som går längs ledningarna larmar vid en förhöjd fuktighet, förklarar han.

Kom läckan som en överraskning?

– Ja, det kan man säga. Våra ledningar är bara 20 år och vi har bra kontroll på systemet. Så fort vi får indikationer på en förhöjd luftfuktighet så gräver vi upp och byter ut den delen.

Men läckor händer mycket sällan, menar Tomas Eriksson:

– Risken är extremt liten. Vi har ett fräscht och ungt system och en hög övervakning som vi tycker är fullvärdig. Men i en teknisk värld kan allt hända, säger han.

Affärsverken har nu utvärderat hur läckan på fjärrvärmeledningen hanterades.

– Vi var snabbt på plats och fick kontroll på det direkt. Och på eftermiddagen hade alla fått tillbaka sitt vatten. Allt har fungerat som det ska.