Kvinnorna kan rädda länet

Blekinge Artikeln publicerades

Fler kvinnor gör Blekinge starkare.
Det menar Lars Westin, professor i regional ekonomi.
Men det kan vara för sent?
– Genom att inte sköta om Karlskrona under en lång period har man hamnat i ett mycket besvärligt läge, säger han.

BLT kunde i går berätta att många företag har svårt att rekrytera. 21 procent av dem uppger att regionen helt enkelt inte är tillräckligt attraktiv. Det är bra mycket mer än riksgenomsnittet.
Lars Westin är professor på Centrum för regionalvetenskap vid Umeå universitet. Han ser framför allt en väg som Blekinge ska gå för att bli attraktivare?–?locka kvinnorna. En attraktiv region kännetecknas nämligen främst av att den drar till sig kvinnor och undviker att fastna i en mansdominerad kultur.


– Det är stor skillnad mellan de städer som kvinnor flyttar till och de som män trivs i. Ofta är det så att de städer som kvinnor vill flytta till växer. Det kommer män efteråt, säger Westin, som främst talar om Karlskrona då det är den delen av Blekinge som han har mest erfarenhet av.
– Man måste släppa in och synliggöra kvinnor i beslutande och företagande. Man måste prata med de unga kvinnorna och fråga vad de vill göra med Karlskrona, säger han.


Regionrådet Mats Johansson (S) menade i gårdagens BLT att Blekinge snarare är okänt än oattraktivt–att många ser fördelarna när de väl vet vad Blekinge har att erbjuda.
– Ofta pratar man om marknadsföring, men man måste ha produkten först. Man måste gå igenom vad man kan göra med Karlskrona som stad och med kusten, säger Westin.


Vilka regioner i landet har varit bra på att attrahera kvinnor?
– Det är universitetsstäderna. Det blir ofta en tolerant miljö där. Ni har ju Blekinge Tekniska Högskola så den kan man försöka bygga vidare på.


Westin pratar om att skapa värden på olika sätt. Med BTH får man kunskapskapital, genom att jobba med stadsmiljön får man ett offentligt kapital. En viktig väg att gå är, enligt Westin, att stimulera fastighetsägare till att förnya sina fastigheter.
– Man får ta bort det som inte har något värde och lägga till det som stärker staden.
Samtidigt undrar Westin om det inte är för sent. Öresundsregionen växer så att det knakar i dag.
– Det stora problemet är att man skulle ha gjort det här för 60–70 år sedan. Malmö är starkt och drar till sig mycket. Genom att inte ha skött om Karlskrona under en lång period har man hamnat i ett mycket besvärligt läge. Nu har ni stenhård konkurrens av Malmö. Det här skulle man ha gjort innan Öresundsbron kom till.


Kontakten mot östra Europa och Blekinges hamnlägen är något att bygga på, menar Westin.
– Men Blekinge har hamnat i bakvattnet i och med att järnvägen kom under 1900-talet. Sen stärktes den negativa positionen av järnridån efter andra världskriget. Och missköter man då sin stad så har man ett mycket svårt läge när man ska starta om.


Känns det så – som att man har misskött regionen?
– Ja. Och då kan tåget ha gått. Man måste se över sin produkt.


Och vad menar du med missköta?
– Man har inte skapat fastighetsvärden, man har inte gått igenom staden och sett till att den blir attraktiv, speciellt för kvinnor då.