I dag beslutas om Pågatågen

Blekinge

Frågan om tågen i länet har stötts och blötts med många idéer som kastats ut, tagits tillbaka, och lagts fram igen.
Men nu ligger förslaget klart för politikernas beslut i dag.
Ytterst är det trots allt tänkt att Pågatågen ska nå ända bort till Karlskrona.

Artikeln publicerades 17 april 2013.

Det är förstås på sikt. Förslaget inför det sista beslutet i dag handlar om buss- och tågtrafiken de närmaste åren. Pågatågen, pendeltrafiken som skulle komplettera Öresunds­tågen, har varit i fokus.

När det såg ut som att inget skulle bli av, dök idén upp om att införa Påga­tåg till åtminstone Sölvesborg. En ansökan skickades i sista minuten till statliga Trafikverket om att börja köra redan i december. Det skulle innebära tågtrafik på dagtid varje halvtimme mellan Sölvesborg och Malmö.

Samtidigt finns de tidigare idéerna med, matarbussar från Karlshamn och västerut, extra helgturer med Öresundstågen (mot Malmö och Köpenhamn), servering ombord, och andra extra bussturer i länet.
– Med kompletterande bussturer innebär det faktiskt förbindelser varje halvtimme över hela länet, förklarar Magnus Forsberg, strategisk planerare på Region Blekinge.
– Det är sagt att ingen av satsningarna får förhindra en framtida utökning av Påga­tågstrafiken. Tanken är trots allt att den ska kunna trafikera hela länet, också mot Karlskrona. Men det kräver satsningar i infrastrukturen, bland annat nya mötesplatser för tåg. Då pratar vi 2018–20 någon gång, tillägger Magnus Forsberg.

Sölvesborgs kommunalråd Heléne Björklund (S) har varit drivande i tågfrågan. Hon är hoppfull inför dagens sammanträde.
– Min önskan från början var att Pågatågen skulle gå längre in i Blekinge, men detta är en bra början.
Det enda smolken i bägaren är nu Skånetrafiken. De vill köra hela vägen och har uttryckt tveksamheter kring att bara köra till Sölvesborg.
– De säger att det inte går av tidtabellsskäl. Så kan det ju vara, men det får bli en senare fråga, säger Heléne Björklund.