Bäddat för lugnt firande i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

Valborgsmässoafton brukar vara förknippad med mycket ungdomar i rörelse – och fylleri. Men det har blivit lugnare på senare år.
– Föräldrar, gör upp regler tillsammans, uppmanar fältgruppens Jesper Björnsson.

– Ta kontakt med kamraternas föräldrar och sätt gränser tillsammans. Till exempel att det inte är okej med alkohol, bestäm tider för hemkomst, eller hämtning. Och köp absolut inte ut eller bjud på sprit, säger Jesper Björnsson som är arbetsledare för socialens fältgrupp.
– Det har visat sig tydligt att ungdomar med föräldrar som vågar ha regler mycket mer sällan hamnar i otrevligheter på stan.
Socialförvaltningen sätter samtidigt in egna resurser.
– De sista fem åren har det varit betydligt lugnare på valborg. Men ungdomstrender ändrar sig snabbt. Vi har sex fältare i tjänst på kvällen, mot normalt två en helg.
– Det ska i första hand vara ett stöd och en vuxenkontakt för ungdomar ute på stan. Vi har inga befogenheter att ta hand om någon mot sin vilja. Men vi brukar vara envisa om vi träffar en ungdom som är kraftigt berusad. Vi ger oss inte lätt innan vi fått tag i föräldrar eller fått barnet hemskjutsat.
Polisen är också beredd:
– Sett till en vanlig måndag är vi fler i tjänst, utan att det betyder extrakommenderingar. Men inte minst närpolisen i de olika kommunerna har planerat sina scheman efter helgen behov. Numera jobbar vi med något som heter periodplanering, berättar poliskommissarie Anders Knutsson i Karlskrona.
Han tror att det värsta trycket mot Valborg har klingat av.
– Ingen vet förstås hur det blir i år. Men annars har jag en känsla av att helgen har fått lite mindre betydelse för festande ungdomar jämfört med förr. Då var det vanligare med samlingar på badplatser och framför allt fylleri och glaskross som följd.
– I dag sker det här lite mer jämnt över. Likadant med gökottan. Jag är inte säker på att det är ett begrepp för ungdomar som det varit förr om åren, säger Anders Knutsson.