Internationell mångfald bland dynamiska robotlösningar

Ronneby Artikeln publicerades
Stijn Dewachter, Mikael Schröter, Dalila Nazdrajic och Jakob Miletti i en vattenskärningsmaskin under produktion.
Foto:Mattias Mattisson
Stijn Dewachter, Mikael Schröter, Dalila Nazdrajic och Jakob Miletti i en vattenskärningsmaskin under produktion.

Dewachter, Schröter, Nazdrajic, Miletti och Sweet.

– Jobbar man över hela världen är det en fördel med anställda med rötter i olika länder, säger HR-chefen Heléne Gustafsson på Dynamic Robotic Solutions i Ronneby.

Företagets dynamiska robotlösningar handlar om vattenskärning. Det levererar vattenskärningsmaskiner med specialprogrammerade ABB-robotar över hela världen.

Kunderna finns till helt övervägande delen inom fordonsindustrin, och företaget har fabriker i Ronneby och USA, och service- och försäljningskontor i Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Tjeckien.

– Bland annat skär våra maskiner ut kolfiberkarossen till BMWs elbilar i3 och i8, berättar Mikael Schröter.

Han har tysk pappa och småländsk mamma och fick jobbet som servicetekniker i företaget en gång i tiden för att han var bra på tyska. (Mer om det i artikeln intill.)

Ingenjören Stijn Dewachter kommer från Belgien.

– När vi hade ett barn och ett till på väg, bestämde vi oss för att flytta till Sverige så att vi kom närmare naturen och en lugnare livsstil, berättar han.

Han jobbade på ett Karlshamnsföretag och kom in som konsult till Dynamic Robotic Solutions för fem år sen - och blev anställd efter ett halvår.

– Jag jobbar med design och programmering av vattenskärningsmaskinerna, ibland med service och ombyggnad av gamla maskiner - det är det roligaste.

De jobben för honom ofta utomlands, som längst till Sydafrika, Indien och USA:

– Vi har bara en maskin i Belgien, så jag har ingen större nytta av flamländskan. Men jag kan ju en del franska och det underlättar jobb i Frankrike, säger Stijn Dewachter.

Jakob Miletti, med pappa från Kroatien och mamma från Kalmar, kom in i företaget som trainee 2013 i ett samarbete mellan Teknikföretagen och Metall.

– Det var tre månader som elektriker, tre månader med monterig och sen med robotar. Efter ett år blev jag anställd på företaget.

– Jag jobbar som servicetekniker, startar upp maskiner och installerar program. Först hemma och sen ute på fältet.

– Ibland åker jag ut själv och får hjälp av personal från kundföretaget, ibland är vi några stycken härifrån som gör jobbet. Det inte bara installation, utan också utbildning i hur man kör och tar hand om maskinen.

Det innebär naturligtvis mycket resor, nästa går till Indien.

Dalila Nazdrajic är praktikant från Bosnien.

– Jag har varit i Sverige i sex månader, läser svenska på SFI, praktiserar här och jobbar med inköp.

Hon berättar att hon egentligen är utbildad civilingenjör.

– Men jag gillar inköpsjobbet. Och min bakgrund är en fördel, eftersom jag kan teknik.

Heléne Gustafsson berättar att de just nu söker mer folk, behovet just nu är ytterligare fem elektriker och montörer - gärna med internationell bakgrund.

Jeremy Sweet är företagets amerikanske vd. Honom pratar jag med via datorn eftersom han just nu är på den amerikanska delen av företaget.

– Jag var i Detroit under fordonskrisen 2008-2009, och då fick vi downsiza och lära oss att jobba smartare med färre anställda. Men det vände snart uppåt, och nu säljer vi mer än någonsin. Vi har en kraftig ökning i år och räknar med att växa lika mycket nästa år.

Men på sikt ser han problem med att vara så beroende av fordonsindustrin:

– Med självkörande bilar och nya ägarformer, där man delar på ägandet och bara betalar när man använder bilen - då kommer det troligen att tillverkas färre bilar i framtiden.

Jeremy Sweet tycker att det är en stor fördel att vara en del av vattenskärningsklustret i Ronneby, och framför allt att ha tillgång till vattenskärningslabbet.

– Det pågår också ett intressant arbete i Ronneby kring lättviktsmaterial, där vi är med. Fordonsindustrin letar ju hela tiden efter sätt att göra bilarna lättare.

Det finns två typer av vattenskärning: rent vatten eller abrasiv vattenskärning där man lägger in ett slipmedel i vattenstrålen. Med enbart vatten kan man skära mjuka material som textil och kompositmaterial, med slipsand i kan man även skära i metall.

Dynamic Robotic Solutions jobbar nästan uteslutande med ren vattenskärning för mjukare material. Och det är inte aktuellt att gå in i abrasiv vattenskärning, menar Jeremy Sweet.

– För att skära i stål menar jag att skärning med laser är snabbare och bättre än vattenskärnig. Den amerikanska delen av företaget gör laserskärare och vi kommer att börja jobba med den tekniken i Ronneby också, berättar Jeremy Sweet.