Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Så ska sjukskrivningarna minska i Blekinge

Blekinge är på väg åt rätt håll, men resultatet kan fortfarande förbättras. Enligt Försäkringskassan ligger länet fortfarande högt när det gäller sjukskrivningar. Därför kraftsamlade Försäkringskassan, Landstinget Blekinge och kommunen med en gemensam konferens där målet var tydligt: Hur ska vi få friskare arbetsplatser i regionen?
Trensum • Publicerad 12 mars 2018
Från vänster: Patrick Barringer, områdeschef Försäkringskassan, Belma Micin,  samverkansansvarig Försäkringskassan, Helene Bjerstedt, hälso- och sjukvårdsstrateg Landstinget Blekinge och Gunilla Skoog, utvecklingsdirektör Landstinget Blekinge.
Från vänster: Patrick Barringer, områdeschef Försäkringskassan, Belma Micin, samverkansansvarig Försäkringskassan, Helene Bjerstedt, hälso- och sjukvårdsstrateg Landstinget Blekinge och Gunilla Skoog, utvecklingsdirektör Landstinget Blekinge.Foto: Fredrik Lund

Hur ser läkaren och individen på en persons hälsa? Och hur välsmort fungerar egentligen samarbetet mellan kommunen, Försäkringskassan och Landstinget Blekinge för att klara att fånga upp personer som är på väg att insjukna eller som lider av psykisk ohälsa?

Det handlar om att förebygga, samt att i största möjliga grad begränsa antalet sjukskrivningar. Ett arbete som kräver samarbete mellan myndigheter och kommun, men som även sträcker sig till individbas.

Annons

– Ju tidigare vi fångar upp personer som mår dåligt, desto bättre för alla parter, menar Helene Bjerstedt, landstinget Blekinges hälso- och sjukvårdsstrateg.

– Det handlar också om ökad förståelse för varandras verksamheter, fortsätter Patrick Barringer, områdeschef för Försäkringskassan. Vilka uppdrag har var och en och hur ska vi samverka med varandra för bästa resultat?

I Blekinge är genomsnittstiden för sjukskrivningar enligt januaris mätning 10,2 dagar per månad. Det är lägre siffra än tidigare men målet är att vara nere på 8,5 dagar per månad till år 2020.

Samtidigt är differens inom länet oacceptabelt hög, enligt Patrik Barringer (se tabell).

– Vi måste sträva efter att ha en låg och jämnt sjukskrivningsantal istället för de svängningar inom länet som vi ser idag.

Vägen dit går inte minst genom individen själv och arbetsgivaren.

– Det är viktigt att arbetsgivarna lär känns igen signaler på att personalen inte mår bra, menar Helene Bjerstedt. Samtidigt är det viktigt att individen kan se sitt eget ansvar och inte missbrukar sjukskrivningen.

Från myndighetshåll möts detta arbete upp med särskilda rehabiliteringskoordinatorer. Personer som ska fånga upp personer som mår dåligt, för att vända deras hälsotillstånd och få ut dem i arbetslivet så snart som möjligt. Hittills på försök, men det finns ett färdigt lagförslag att permantera dessa tjänster, som förhoppningsvis träder i kraft från och med nästa år.

– Vår målsättning är att de verktyg vi tar fram här under konferensen också ska kunna användas inom våra respektive organisationer redan dagen därpå, tillägger Belma Micin vid Försäkringskassan.

Fredrik LundSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons