Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lekfulla barndomsminnen blir museiföremål

I dag ryms 100-tals musik och all världens musik i en mobiltelefon.
Nu hyllar Blekinge Museum den digitala barndomen.
Och då med såväl tunga mobiltelefoner till bortglömda spelkonsoler.
Blekinge • Publicerad 19 oktober 2018
Jonas Eckerbom, Christoffer Sandahl och Morgan Olsson är redo för en annorlunda utställning på Blekinge Museum - ”Digitala Minnen”, om retroteknik.
Jonas Eckerbom, Christoffer Sandahl och Morgan Olsson är redo för en annorlunda utställning på Blekinge Museum - ”Digitala Minnen”, om retroteknik.Foto: Marcus Palmgren

På söndag hoppas Blekinge Museum att en ny generation hittar till föremålsmagasinen på Rosenholm. Då stundar Öppet hus igen, den här gången med temat: ”Digitala minnen - retroteknik”. Det handlar alltså om era som många i 40- till 50-årsåldern i dag kan relatera till, men som känns mystisk eller snarare overkligt för dagens barn.

Men faktum är att retroteknik i allmänhet och retrospel i synnerhet har blivit riktigt stort på senare år. Drivkraften bakom det allt växande intresset är sannolikt nördarna själva. De som satt och väntade på att Commodore 64-spel skulle laddas och senare lärde sig programmera och fick jobb på IT-företag runt om i Sverige. Nu har de vuxit upp, men det går aldrig att dra nörden ur alla dessa hängivna entusiaster.

Annons

– Nörden har fått status numera, säger Christoffer Sandahl, chef för Blekinge Museums samlingar.

– På 70- och 80-talen var nörd lika med tönt, men i dag är det coolt att vara nörd. Och det gillar vi som jobbar på museum. Här tycker vi om att grotta ner oss rejält i prylar från förr.

Han fick konsolen Nintendo Entertainment System (NES) som julklapp i barndom. Och då öppnade sig en helt ny värld.

– Det var främst den jag spelade på, även om jag spelade tillsammans med kompisar på deras Atarikonsoler och Commodore 64-datorer. När det gäller retroteknik så har det inte varit helt lätt att hitta alla prylar till den här utställningen. Bara att hitta en tjock-tv i dag är inte det lättaste.

Olika varianter av spelkonsoler från Nintedo, som dominerade på tvspelsmarknaden under 1980-talet.
Olika varianter av spelkonsoler från Nintedo, som dominerade på tvspelsmarknaden under 1980-talet.Foto: Marcus Palmgren

Samlarmarknaden är gigantisk numera, främst när det gäller retrospel. Det gör att de få prylar som finn kvar, och inte är slängda sedan länge, hamnar på marknaden och inte på museum. Där trissas priserna upp på godbitarna och bland de mest eftertraktade finns Nintendo NES-spelet ”Stadium Events” från 1987. Det gavs bara ut i 200 exemplar, varav blott ett fåtal finns kvar. Det värderas till upp till 300 000 kronor, beroende på skick.

Det är bara bara ett exempel på hur stor samlarmarknaden och därmed också intresset för retrospel blivit. Därför hoppas Blekinge Museum få möta nya målgrupper på Rosenholm på söndag.

– Det blir mycket nostalgi och vi hoppas att föräldrar tar med sig sina barn och kommer hit och att vi samtidigt sänker tröskel för att besöka oss. Det finns fortfarande fördomar om vad som är museiföremål och inte, men vi försöker hänga med även i nutid, säger Christoffer Sandahl.

För det samlas in saker hela tiden. Samtid blir snart dåtid och historia.

– Ett exempel är killen som kom in med en skateboard på Naturhistoriska Museet i Stockholm. ”Ni får den av mig”, sa han och personalen tog på sig vita handskar och tog han om killens skateboard. Där fanns en historia bakom föremålet, vilket alltid är viktigt.

En av dyrgriparna på söndagens utställning är Colourscore VM-11 som tillverkades av Videomaster. Tvspelskonsolen, som innehöll spelen fotboll, tennis och squash, var en av de första med färgspel för hemmamarknaden och den blev en storsäljare. Få hittade dock till Blekinge, men konsol hamnade hos en familj i Spjutsbygd.

Annons

– Den donerades av en pappa som berättade att de båda sönerna älskade att spela med den. Dottern var inte lika intresserad, säger Christoffer Sandahl.

Mobiltelefonerna var något större förr. Notera batteriet under själva telefonen från Motorola. Det vägde som några tegelstenar och överlevde några timmar, sedan fick det laddas ett dygn.
Mobiltelefonerna var något större förr. Notera batteriet under själva telefonen från Motorola. Det vägde som några tegelstenar och överlevde några timmar, sedan fick det laddas ett dygn.Foto: Marcus Palmgren

Han menar dock att drivkrafterna bakom ”Digitala Minnen”-utställningen är Jonas Eckerbom och Morgan Olsson, som också jobbar på Blekinge Museum.

– Vi är intresserade av det här och Morgan är något av en samlare, säger Jonas Eckerbom som bland annat bidrar med sin egen ZX Spectrum +. En populär hemdator som blev en konkurrent till Commodore 64 (C64) på 80-talet.

C64, eller VIC64 som den också kallades, var dock den stora draken som totalt såldes i 17 miljoner enheter. Vilket gör den till den bäst sålda datorn genom tiderna. 1983 och 1984 stod VIC64 för 40 procent av hemdatormarknaden, mycket tack vare att den såldes i alla större varuhus och även i leksaksaffärer.

– Fredrik Åberg från Karlskrona samlar på Commodore 64 och ska under två föreläsningar på söndag berätta mer om den här datorn. Jag hoppas vi har stolar till alla, men annars stannar har kvar under eftermiddag och föreläser en gång till, säger Christoffer Sandahl.

Och jo, det finns även möjlighet att spela några gamla klassiker. Jonas Eckerbom och Morgan Olsson har förvandlat ett rum till en spelhåla. Där finns allt ifrån en Amiga 500 till den första generationens Xbox.

– Men det blir inte bara spel. Vi har också mobiltelefoner, musikspelare och digitalkameror från en svunnen digital dåtid att visa upp.

Foto: Marcus Palmgren
Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons