Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Okända detaljer framträder i all sin glans

"Gifven til Guds Huus 1765”. På en ärgad och tidigare övertäckt mässingsskylt uppenbarade sig inskriptionen som ingen i nutid känt till.
Karlskrona • Publicerad 2 mars 2018
Sakta framträder inskriptionen från 1765 som ingen nu levande känt till. Konservator Marta Gummesson tar det försiktigt.
Sakta framträder inskriptionen från 1765 som ingen nu levande känt till. Konservator Marta Gummesson tar det försiktigt.Foto: Staffan Lindbom

När renoveringen (för 110 miljoner kronor) av Fredrikskyrkan vid Stortorget i Karlskrona går in på slutvarvet är det de små detaljerna som överraskar. Den nyfunna texten i låsmekanismen på kyrkporten håller på att putsas fram av konservatorn Marta Gummesson. Vid invigningen om några veckor ska den skina i all sin prakt. Men det är inte det enda som kommer att glänsa.

Kyrkan ska sjuda av verksamhet alla dagar i veckan. Medarbetare flyttar in i rum med glasdörrar.
Kyrkan ska sjuda av verksamhet alla dagar i veckan. Medarbetare flyttar in i rum med glasdörrar.Foto: Staffan Lindbom

– Under läktarna där de omtalade bänkarna tidigare fanns ska det finnas rum som kan avgränsas med skjutbara glasdörrar. Strategin är att börja använda våra kyrkor så mycket som möjligt - och avyttra andra lokaler, säger Svenska kyrkans kanslichef i Karlskrona, Per Gustafsson.

Nyvaxat ekgolv och stenplattor med golvvärme väntar på sina besökare.
Nyvaxat ekgolv och stenplattor med golvvärme väntar på sina besökare.Foto: Staffan Lindbom
Annons

Det är inte utan att han låter lite stolt när han berättar om golvvärmen under stenplattorna, den nya dopfunten med mekaniskt sänkbar skål, det tillika höj- och sänkbara podiet och det nya altaret i Carraramarmor från Italien. Lokala Walleverken i Jämjö har haft ett finger med i tekniken.

– När vi pratar med Karlskronabor är många positiva till förändringarna. Men det är en sak som vi får höra ofta, att den gamla dopfunten måste tillbaka. ”Där är jag ju döpt”. Och det är bestämt att vi får hit den igen. Vi kommer att ha två, förklarar Per Gustafsson.

Den gamla orgeln från 1903 har legat som ett plockepinn i bitar på läktaren sedan den nya Wahlbergorgeln byggdes 1980. Men den gamla, som betecknas som både unik och oerhört värdefull, sätts ihop igen med hjälp av bidrag som kyrkan fått.

Projektledare Per Gustafsson, Svenska kyrkan i Karlskrona.
Projektledare Per Gustafsson, Svenska kyrkan i Karlskrona.Foto: Staffan Lindbom

– Den blir förstås inte klar att invigas förrän senare i höst. Men sedan ska det gå att spela på bägge. Kanske i stereo, säger Per Gustafsson lite skämtsamt.

Kyrkans väggar och takvalv har putsats och gjorts akustikdämpande. Det finns nämligen ”akustikputs” för sådant.

Mitt bland nyputsade väggar behandlade med akustikdämpande beläggning.
Mitt bland nyputsade väggar behandlade med akustikdämpande beläggning.Foto: Staffan Lindbom

Det är svårt att tro det när man blickar ut över det ännu inte möblerade kyrkorummet. Men det ska kunna ta emot 705 besökare med godkända utrymningsvägar och allt.

De omtalade och specialdesignade stolarna (som BLT tidigare berättat om) har inte kommit än, men ska vara på plats vid invigningen den 25 mars, ledd av inte minst biskopen Johan Tyrberg.

– Vi har beställt 400 stolar i den här omgången, men kommer troligen att plocka in 100 till så småningom. På invigningen lånar vi in ett antal fler för sammanlagt 600 platser, berättar Per Gustafsson som samtidigt är projektledare för hela ombyggnaden.

En modern kyrka kräver det senaste i teknikväg. Här gör Ola Ekelöf en koll i teknikrummet.
En modern kyrka kräver det senaste i teknikväg. Här gör Ola Ekelöf en koll i teknikrummet.Foto: Staffan Lindbom

Intill sig under rundvandringen har han sin kollega, Ulf Larsson, som ansvarar för byggdelen.

– Det här är den största förändringen överhuvudtaget av ett kyrkorum i Sverige. Inte den dyraste, men den mest genomgripande, säger han.

Nymarmorerade kolonner smälter in i omgivningen i vitt och guld.
Nymarmorerade kolonner smälter in i omgivningen i vitt och guld.Foto: Staffan Lindbom
Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons