Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Regionrådet Alexander Wendts (M) viktigaste redskap är attestpennan. Men den vill han helst slippa använda så flitigt. Han och övriga allianskollegerna vill att fler beslut tas av tjänstemän och övrig personal i verksamheten.
Karlskrona • Publicerad 8 april 2019
Det har gått 100 dagar sedan alliansen tog över makten i regionen, tidigare landstinget. Vid en pressträff under måndagen redovisade de hur arbetet gått hittills.
Det har gått 100 dagar sedan alliansen tog över makten i regionen, tidigare landstinget. Vid en pressträff under måndagen redovisade de hur arbetet gått hittills.Foto: Lotta Andersson

Efter det historiska maktskiftet i dåvarande landstinget, tog allianspartierna över efter det tidigare rödgröna styret. Och nu har drygt tre månader gått sedan övertagandet och också sedan landstinget blev region. Ett skifte som fortfarande pågår ute i verksamheten.

– Folk är lite vilsna och vi upptäcker hela tiden nya frågor som måste lösas. Det kommer säkert att pågå ett tag till, säger Alexander Wendt (M), regionråd.

Annons

Av de sex vallöften allianspartierna gav gällande vården, har landstingsstyret kommit i gång ordentligt med två. Närakuten i Karlshamn och en satsning på sjukvårdsupplysningen 1177.

– Vi har en arbetsgrupp i gång med närakuten, det var det första vi tog tag i. De ska presentera sitt arbete i maj, säger Emma Stjernlöf (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sex nya tjänster på sjukvårdsupplysningen 1177 ska göra det lättare för patienter att komma i kontakt med vården. När det varit som värst, har väntetiden där legat på 16 minuter och det hoppas alliansen kunna minska avsevärt från och med hösten.

Alliansstyret framhåller också vikten av flera beslut som fattats hittills: att Blekinge är först ut i landet med HPV-vaccin till pojkar, att införa tarmscreening för att upptäcka fler cancerfall tidigt och att permanenta levnadsvanemottagningen.

Ekonomin är, trots skattehöjning, fortfarande den stora utmaningen för politikerna. Bokslutet för 2018 landade visserligen på plus 61 miljoner kronor. Men det beror mest på att man nu valt att redovisa marknadsvärde i stället för anskaffningsvärde på sina värdepapper.

– Annars hade det nog landat på 90 miljoner kronor minus, medger Alexander Wendt (M).

Den stora frågan är varför sjukvården kostar mer per invånare i Blekinge jämfört med andra regioner.. Regiondirektören har fått ett uppdrag att ta reda på detta. Avgörande är också regeringens vårproposition som väntas snart.

– Vi vet i nuläget inte alls vad den innehåller. Men vi hoppas på mer generella statsbidrag och mindre av riktade satsningar.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons