Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

I Blekinge räddas flest hjärtan i landet

Alla hjärtans dag firas med ny topplacering för länets hjärtvård.
Blekinge är bäst i landet på att rädda hjärtan.
Blekinge • Publicerad 14 februari 2018
Hjärtsjuksköterska Gun Knutsson visar skillnaden mellan ett öppet och ett nästan blockerat kärl till hjärtat.
Hjärtsjuksköterska Gun Knutsson visar skillnaden mellan ett öppet och ett nästan blockerat kärl till hjärtat.Foto: Staffan Lindbom

I Blekinge drabbades 27 av 100 000 personer av hjärtstopp, men överlevde efter att ha fått HLR, enligt den statistik som nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Och det är andra året i rad som Landstinget Blekinge varit bäst på att rädda patienters liv med hjärt- och lungräddning (HLR).

Annons

– Det är tiden som är det avgörande för om du ska överleva en hjärtinfarkt, eller dö. På thorax i Karlskrona har vi ett akut hjärtlabb som har öppet dygnet runt. Här kan vi gå in och göra öppningar av kärl med ballongsprängning, säger hjärtsjuksköterskan Gun Knutsson.

Hon är den första som patienterna möter efter en infarkt och då kommer det obligatoriska samtalet om levnadsvanorna in. För det är just levnadsvanorna som gör skillnad.

För att få en uppfattning om vad det innebär att ligga bra till i statistiken finns en jämförelse mellan Blekinge där 27 av 100 000 överlever. Motsvarande siffra i Kronoberg och Västmanland var 8.

Alva Johnson är aktiv som eftervårdsombud.
Alva Johnson är aktiv som eftervårdsombud.Foto: Staffan Lindbom

Om Blekinge redan i dag ligger i topp för att rädda hjärtpatienter. Vad kan ni då göra för att ännu fler ska överleva en hjärtinfarkt?

– Vi måste få ut en tydlig information om hur man ska agera vid misstankar om en pågående hjärtinfarkt. Alla som bor i Blekinge ska veta vad man ska göra och definitivt vad man inte göra, säger Gun Knutsson.

Hon ger några viktiga råd:

Vid akut bröstsmärta glöm taxi, kör inte själv bil till sjukhuset. Slösa inte tid på att ringa sjukvårdsupplysningen, utan ring 112 och säg: bröstsmärta.

– Då kommer ambulansen och bröstsmärta prioriteras alltid. Här finns kompetens första hjälp och sedan går det direkt till akutbehandling på sjukhuset i Karlskrona.

Thorax på Blekingesjukhuset har ett stort upptagningsområde för akuta hjärtpatienter som omfattar både det egna länet och Kronoberg.

– Det är bara vi som har ett akut hjärtlabb och det betyder att ambulansvården är viktig, inte minst för patienter som kommer från Älmhult och Växjö, säger Gun Knutsson.

Annons

Hon ägnade alla hjärtans dag åt att samtala med besökarna och sprida information på Wachtmeister tillsammans med hjärt-lungföreningen. Hit kunde även besökarna ta sitt blodtryck och få en första kontakt med personer som är kunniga på hjärtan.

-Det är väldigt mycket känslor förknippade med hjärtan. Både när det är friskt och när det blir sjukt. Vi är ett team som jobbar med hjärtpatienter i eftervården och här ingår även kuratorer, säger Gun Knutsson.

Kurs Johansson, snart 90 år,  passar på att testa sitt blodtryck.
Kurs Johansson, snart 90 år, passar på att testa sitt blodtryck.Foto: Staffan Lindbom

En av dem som passade på att ta sitt blodprov var Kurt Johansson, snart 90 år. Han är aktiv instruktör i hjärt-lungräddning och har själv haft en hjärtinfarkt.

– Det är snart 30 år sedan. Jag har fått lite nya ”slangar” och försöker att motionera så mycket jag orkar. Mina grannar brukar säga: här kommer han som går runt kvarteret varje dag.

Annons

Simone HansenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons