Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Barnen som klimatval – en ickefråga”

Att det skulle vara klimatsmart att välja bort barn, var inget alternativ för Ottos mamma.
– I den debatten tycker jag att man fokuserar på fel saker. Det är inte barnen som har ställt till det, och vi ska ju ändå inte fortsätta att leva som vi gör nu, säger Emelie Trossö,
Karlskrona • Publicerad 27 april 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
När Emelie Trossö, mamma till Otto, tänker på klimatet ser hon ett litet fönster som krymper. Hon känner oro för framtiden, men också många möjligheter till ett bättre liv för fler och stort hopp.
När Emelie Trossö, mamma till Otto, tänker på klimatet ser hon ett litet fönster som krymper. Hon känner oro för framtiden, men också många möjligheter till ett bättre liv för fler och stort hopp.Foto: Marcus Palmgren

Att tala om barnbegränsning i vår del av världen där befolkningen blir allt äldre, är inget de unga mammorna Elin Olsson och Felicia Lindberg gör dagligdags. Men de är helt överens om att jorden inte kan mätta alla munnar om den rika delen av världen fortsätter sin överkonsumtion i inkörda spår.

Så visst finns det oro för klimatet i Hoglands park den här soliga aprildagen. Det var faktiskt det första Felicia tänkte på när hon gladdes åt vårvädret:

Annons

Att det inte får bli som förra sommaren med extremvärme och skogsbränder.

Det tror hon var väckarklockan för många, speciellt i den äldre generationen. De som till viss del var med och ställde till det.

– Tänk att man slängde soporna i havet förr. Det är förfärligt att tänka på.

Elin Olsson (mamma till Melina, 2) och Felicia Lindberg (mamma till Alvin, 4, som var på förskolan när bilden togs) tror inte att lösningen är att skaffa färre barn. ”Barnen är ju framtiden”, säger de.
Elin Olsson (mamma till Melina, 2) och Felicia Lindberg (mamma till Alvin, 4, som var på förskolan när bilden togs) tror inte att lösningen är att skaffa färre barn. ”Barnen är ju framtiden”, säger de.Foto: Marcus Palmgren

Själva har tjejerna tänkt länge på miljön och klimatförändringarna. Och de är oroliga för framtiden för sina barns skull.

– Det är ju dem man tänker på. Jag vill att Melina ska växa upp i en klimatsmart värld, säger Elin, som bara kan konstatera att det är upp till hennes generation att inte låta barnen bli som lata som de själva tilläts att bli.

– Vi vill göra allt så bra som möjligt för deras skull nu när vi är så medvetna om vad som är på väg att hända, säger hon.

Maten och alla dessa transporten ser Felicia som typisk för den lättja som hindrar förändringen till ett klimatsmartare samhälle. Själv tycker hon att det är svårt att ha koll på var man köper närodlat.

Att köpa c-vitaminer i form av kiwi från andra sidan jorden när man kan köpa potatis från Olsäng, ser hon som helt sjukt. Liksom att äta svensk fisk som har paketerats i Kina.

Att sedan prata om att avstå från barn som ett klimatsmart val blir, enligt henne, ännu märkligare.

– Det är ju barnen som är vårt hopp och vår framtid.

Emelie Trossö tror att alla kan göra någonting, men att den stora förändringen måste komma uppifrån. Från ansvarsfulla ledare som vågar ta de tuffa besluten.
Emelie Trossö tror att alla kan göra någonting, men att den stora förändringen måste komma uppifrån. Från ansvarsfulla ledare som vågar ta de tuffa besluten.Foto: Marcus Palmgren
”Det ska till en förändring. Annars får vi flytta till Mars och det tror i alla fall inte jag på. Tappar vi hoppet nu kan vi lika gärna lägga oss ner och dö direkt.”
Annons

Det är ungefär samma linje som Emelie Trossö är inne på. När hon tänker på klimathotet och framtiden ser hon ett litet fönster som krymper.

Samtidigt som hon känner ett stort hopp.

– Allt ny teknik finns ju där. Och det finns massor med smarta lösningar. Till exempel vad gäller solenergi och bra batterier till elbilen, som gör att man med billig, ren energi både kan värma upp huset och få energi till bilen.

Som Emelie ser det handlar det om politiker som måste steppa fram och ta de tuffa beslutet. Och privatpersoner som vågar ställa frågor och är redo att backa upp det arbete som hon ser som nödvändigt.

Att i det sammanhanget se barn som ”klimatbovar” ställer resonemanget på ända, menar hon.

– Det är en ickefråga för mig. Vi ska ju inte fortsätta att ha det som vi har det nu. Det ska till en förändring. Annars får vi flytta till mars och det tror i alla fall inte jag på. Tappar vi hoppet nu kan vi lika gärna lägga oss ner och dö direkt.

I Emelie Trossös värld kan alla göra något.

Själv har hon varit vegetarian ”jättelänge” och hennes familj har ingen bil. De använder sin eldrivna lådcykel och tar tåget om de ska långt. Och så gillar de retrostilen. Som till exempel Ottos barnvagn. Den är från 1970-talet och till en tiondel av priset av ett nytt babyvrålåk.

– Det känns bra att inte slänga grejer, säger Emelie, som nyligen kom till insikt vad gäller semesterresor med flyg.

– Någonstans har jag kommit fram till att jag inte vill göra det längre. Det är som att klimatet har blivit en tagg i den njutningen.

Annons

Gränsen går vid tygblöjor. För att det är opraktiskt när man bor i lägenhet, men också för att Emelie tycker att man pratar om fel saker när man börjar prata om blöjor.

– Klimatet är så mycket större än så. Den frågan står heller inte och faller med om jag ger mitt barn en ”klämmis” till mellanmål i stället för en banan, säger hon.

Hur klimatsmart är du? Testa här!

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons