Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: ”KHK:s SHL-resa en ekonomisk nollaffär”

Fyra år har gått sedan 2014/15 då resan till SHL startade. Inför årsmötet funderas det på vad resan kostade.
Publicerad 4 juni 2018 • Uppdaterad 5 juni 2018
Detta är en insändare i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Förre klubbdirektören Rolf Lindberg tycker till om KHK:s ekonomiska resa i SHL.
Förre klubbdirektören Rolf Lindberg tycker till om KHK:s ekonomiska resa i SHL.Foto: LENA EHRING

För ett år sedan gav Connie Nilsson, Blekingesport, bilden av förluster upp mot 19 miljoner, en helt felaktig bild som fått förödande fotfäste bland politiker och allmänhet. Är det så? Innan du summerar kostnaden för SHL vill jag ge dig följande bakgrund. Snarast är det en nollaffär – kanske till och med bättre, ja, bedöm själv.

Låter vi förändringen i eget kapital spegla kostnaden växer följande bild fram. Notera att det egna kapitalet per maj 2014 var positivt, cirka 100 000 kr. Den värdering av goodwill som gjordes, allmänt kallad låtsaspengarna, rensar jag bort – de finns ej längre med. Det egna kapital som koncernredovisningen visade april 2017 var knappt minus nio miljoner (exklusive ”låtsaspengar”). 2017/18 redovisar koncernen en vinst på cirka en miljon och det egna kapitalet slutar på minus 7,9 miljoner.

Annons

Redan här kan vi konstatera en kostnad för SHL-åren som är mindre hälften av vad Connie Nilsson hävdat. Har då SHL äventyret kostat cirka åtta miljoner?

Nej, den ”försäkring” om sex miljoner som KHK själv betalt (pengar vi fick mindre år ett) betalas ut 18/19, men ska tillgodoräknas SHL-tiden. KHK ersätts för spelare som i KHK spelat till sig SHL/NHL–kontrakt 18/19, cirka två miljoner bör detta bli. Sammanlagt cirka åtta miljoner i engångsintäkter 2018/19, pengar som är en direkt konsekvens av åren i SHL och bör ses som ett tillgodohavande från SHL-äventyret. Engångsintäkterna innebär att det egna kapitalet blir noll kronor. Det vill säga åren till och i SHL är en ekonomisk nollaffär – ingenting annat.

KHK har investerat miljoner i arenan vilket tärt på likviditeten. Investeringar i vattenledningar, kablage, arbetsmiljö för anställda och massmedia, säkerhet/utrymning och teknik med mera. Restaurang och försäljningsytor har utvecklats och KHK har i dag betydigt större intäktsmöjligheter och får fram egna spelare till A-laget. Värderar vi helheten är det ingen överdrift att se SHL-åren som en ekonomisk plusaffär. Värdet för kommun, Blekinge, besöksnäring/näringsliv och av mer än 100 miljoner i inbetalda skatter och avgifter bör adderas, men jag överlåter till dig att värdera detta.

Situationen är fortfarande tuff. Under de fyra åren har KHK gjort rätt för sig, ibland lite väl sent. 2018/19 kommer åtta miljoner att förbättra likviditeten och fortsatt hårt arbete ger möjligt att framöver nå licensnämndes krav på eget kapital. Vad säger du, Connie?

Det är vi som är KHK!

Rolf Lindberg

Connie Nilsson svarar på insändaren: Kommentaren Rolf Lindberg refererar till skrevs inför årsmötet 2017 under rubriken: ”Det är hög tid att ifrågasätta Larsson och Lindberg”.

Siffrorna som nämns i texten har jag hämtat från Blekingesports årsmötesrapporteringar.

2013–2014: Karlskrona HK gjorde ett minusresultat på fyra miljoner kronor, vilket i huvudsak arbetades bort via ackordsuppgörelser.

Annons

2014–2015: Karlskrona HK gjorde ett plusresultat på 40 000 kronor, men om inte föreningen fått ett icke budgeterat utbildningsbidrag för Julius Bergman och hans NHL-övergång till San Jose Sharks organisation hade bokslutet landat på ett minus på cirka en miljon kronor.

2015–2016: Karlskrona HK gjorde ett minusresultat på fyra miljoner kronor. Man skulle till och med kunna säga åtta miljoner om man ser till föreningens lagda budget på plus fyra miljoner.

Den 19 maj 2016 kommenterade Rolf Lindberg siffrorna bland annat så här i Blekingesport:

– Vi budgeterade för ett plusresultat det senaste räkenskapsåret på fyra miljoner. Avvikelsen är åtta miljoner, men det finns förklaringar, säger Lindberg.

För att rädda elitlicensen bolagiserade Karlskrona HK delar av verksamheten. Varumärket värderades till 18 miljoner kronor. KHK valde att lyfta 15 miljoner kronor för att under en period av säsonger klara den årliga elitlicensen på fyra miljoner kronor.

2016-2017: I en artikel i Blekingesport den 30 maj 2017 bekräftade ordföranden Tobias Larsson inför årsmötet att minussiffrorna, inklusive avskrivningar, skulle bli sex miljoner kronor.

Rolf Lindberg skriver att det egna kapitalet 2014 var positivt, cirka 100 000 kronor. Han nämner inte att det skedde efter ackordsuppgörelser, avdelningen ”Under de fyra åren har KHK gjort rätt för sig, ibland lite väl sent” i slutet av insändaren.

Lindberg skriver också: ”Den värdering av goodwill som gjordes, allmänt kallad ´låtsaspengarna´, rensar jag bort – de finns inte längre med”.

Jag vet inte, men för mig är det att negligera. Utan ”låtsaspengarna”, hade inte KHK klarat elitlicensen säsongen 2017-2018.

Lindberg i Blekingesport den 19 maj 2016 i samband med varumärkesvärderingen: ”Det gör att vi klarar licenskravet på fyra miljoner kronor”.

Annons

Connie Nilsson, Blekingesport

Annons
Annons
Annons
Annons