Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Psykologen: Låt barnen prata om klimathotet

Klimathotet kan väcka tuffa tankar hos ett barn. Desto viktigare blir det då att prata om det.
– Det är ens skyldighet som förälder, säger psykologen Christer Engman.
Karlskrona • Publicerad 17 juni 2019 • Uppdaterad 29 augusti 2019
Psykologen Christer Engman menar att det viktigt att prata om klimathotet med sina barn. ”Som vuxna är vi barns förebilder. Genom egna beteendeförändringar och engagemang har vi möjlighet att skapa hopp hos barnen och visa att ett hållbart liv finns”, säger han.
Psykologen Christer Engman menar att det viktigt att prata om klimathotet med sina barn. ”Som vuxna är vi barns förebilder. Genom egna beteendeförändringar och engagemang har vi möjlighet att skapa hopp hos barnen och visa att ett hållbart liv finns”, säger han.Foto: Staffan Lindbom

Som Christer Engman ser det sitter ångesten sällan hos barnet, utan hos den vuxna.

– Vi är själva rädda för svåra saker som döden och klimathotet, och vi är rädda för de hemskheter vi ska få höra om vi ställer frågan till våra barn.

Annons

Hos många föräldrar finns också en slags inbyggd mekanism som gör att de på frågan om de ska dö svarar ”Nej då, det kommer inte att hända. Tänk inte på det mer nu.”

Men barn ser verkligheten, som den är eller i tillspetsat skick. På tv, internet och överallt annars. Och det är, enligt psykologen Christer Engman, viktigt att som förälder lyssna och prata om det som väcker frågor.

Han menar att barn som själva tar upp ett ämne är uppfyllda av det och värda att tas på allvar.

När barnet frågar kan man i stället vända på frågan genom att säga; ”Hur tänker du om döden och vad tror du händer med mormor nu när hon har dött?

Barn har, enligt psykologen, förvånansvärt många kloka tankar om så abstrakta ämnen som döden och kan tillsammans med den vuxne resonera sig fram till en slutledning som känns bra; att mormor lever vidare i himlen eller att hon sover gott och slipper ha ont.

Vad gäller klimatet tycker Christer Engman att vi ska göra samma sak. Lyssna på barnen i stället för att fokusera på oss själva och låta den egna oron ta över.

– Vi vuxna kan också vara rädda och känna att det är kört med Kinas alla kolkraftverk. Men lika lite som vi vet vad som händer när vi dör, vet vi om framtiden blir bra eller dålig. Det enda vi vet säkert är att vi alla ska dö en dag och att det alltid kommer att finnas tillfällen i framtiden då människor ställs inför valet att öka eller minska lidandet.

Så i stället för att fastna i alla negativa aspekter av verkligheten, tycker han att man ska peka på de möjligheter som finns att hantera klimat- och miljöproblemen, och involvera barnet i det positiva.

Här är möjligheterna, enligt honom, många.

– Fråga barnet vad det har hört om klimatet, resonera er fram till vad ni faktiskt kan göra och var engagerad i det, säger Christer Engman, som menar att det viktigaste är att som förälder leva och agera som att det finns hopp.

Annons

– Det är vår skyldighet som vuxna, föräldrar och mor- och farföräldrar att ta våra barns oro på allvar. Men det är också vår skyldighet att använda den kunskap vi har om klimatet och ta vår egen oro på allvar. Det finns fortfarande möjligheter att skapa förändring.

– Första steget är att ta oss ur vår egen komfortzon.

Tips

Ge ditt barn hopp

Om ditt barn vill prata om klimathotet, gör det. Ett barn som självmant vill ta upp ett ämne är uppfyllt av det. Då är det viktigt att visa respekt.

Lyssna hur barnet tänker och vifta inte bort den oro som finns, men visa samtidigt de möjligheter som finns.

Ge ditt barn hopp, det är ingen av oss som kan säga hur framtiden kommer att bli.

Resonera kring det positiva, det vi faktiskt kan göra, och hitta en konstruktiv grej ni kan göra tillsammans.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons