Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

De har samsyn om sin budget

Samstyrets budgetförslag bygger på stor samsyn både kring var satsningar ska göras och var det går att dra in och spara pengar. Det slogs fast när företrädare för de fyra partierna på onsdagen lade fram budgeten som väntas få fullmäktiges godkännande den 26 november.
Sölvesborg • Publicerad 14 november 2018

Att Samstyrets presskonferens var förlagd till Valjeviken var ingen tillfällighet då ett av den nya majorititetens huvudmål varit att få tillstånd ett nytt simhallsavtal med Valjeviken.

Samstyrets Robert Manea (KD), Emilie Pilthammar (M), Louise Erixon (SD) och Rolf Engström (Sol-partiet) visar stor belåtenhet över det nya simhallsavtalet med Valjeviken.
Samstyrets Robert Manea (KD), Emilie Pilthammar (M), Louise Erixon (SD) och Rolf Engström (Sol-partiet) visar stor belåtenhet över det nya simhallsavtalet med Valjeviken.Foto: Bo Åkesson

I första skedet satsas det en miljon kronor på avtal som sträcker sig fram till siste maj. Det omfattar pensionärsbad en dag i veckan och bad för allmänheten en dag, troligen klockan 14-19 på fredagar.

Annons

På längre sikt vill politikerna från SD, M, KD och Sol-partiet göra simhallsavtalet till en folkhälsofråga och på så sätt få Region Blekinge att ta hela kostnaden.

Några kommunala pengar för simhallen till hösten finns inte avsatta i 2019 års budget. Men Louise Erixon (SD) betonar att Samstyret vid behov är beredda att skjuta till pengar.

– Men går det som vi har tänkt och planerat, alltså att regionen tar hela kostnaden, så behövs det ju inga kommunala pengar, säger hon.

När det gäller Samstyrets ambition att minska antalet politiker i de kommunala nämnder så slutade det i en kompromiss med den S-ledda oppositionen.

Samstyret ville gå hårdare fram men resultatet blir att man i omsorgsnämnden samt i barn- och utbildningsnämnden går från 13 till elva ordinarie ledamöter och lika många ersättare.

– Det är inte säkert att sista ordet är sagt i denna fråga. Vi får se lite hur det utvecklar sig. Det är möjligt att vi senare kommer med nya förslag om minskningar, betonar Louise Erixon.

De båda politiska grupperingar som nu är verklighet i Sölvesborg har även stridit om huruvida ska hållas ett eller två fullmäktigesammanträde under återstoden av 2018. Svaret på frågan är att ingen vet men att Samstyret anser att räcker med ett, alltså budgetfullmäktige den 26 november.

Samstyrets Rolf Engström, Robert Manea, Emilie Pilthammar och Louise Erixon presenterar sitt först abudgetförslag.
Samstyrets Rolf Engström, Robert Manea, Emilie Pilthammar och Louise Erixon presenterar sitt först abudgetförslag.Foto: Bo Åkesson

Riskerar ni att får kritik för ert budgetförslag?

– Det tror jag inte. Jag vill påstå att det har en bred förankring bland allmänhetens, säger Louise Erixon.

– Många tycker som vi i Samstyret, nämligen att det är nyttigt för Sölvesborg med ett regeringsskifte.

Annons

Vad har varit svåraste att enas om?

– Inget. Vi har lyssnat på varandra och samarbetar bra, säger Robert Manea (KD).

Hur kommer kommuninvånarna att märka skillnaden i sin vardag?

– Inte så jättemycket inledningsvis. Men i takt med att våra förslag införs kommer det att märkas mer och mer, säger Louise Erixon.

- Den största skillnaden jämfört med S-budgeten är att vi har ett betydligt högre resultat, vi prioriterar renoveringsbehov i Säggalyckes förskola framför paviljong vid brofästet. Plus att vi prioriterar de äldre och tryggheten.

Louise Erixon (SD) anser att Samstyrets budget har en bred förankring bland allmänheten.
Louise Erixon (SD) anser att Samstyrets budget har en bred förankring bland allmänheten.Foto: Bo Åkesson

Emilie Pilthammar, hur har du lyckats ena M-gruppen?

– Det har gått bra. Vi har haft många diskussioner och stor öppenhet. Så det känns bra att vi har kommit så långt under stor tidspress, säger Pilthammar.

Förutom en 47 punkter lång förslagslista till utredningsuppdrag, som ska vara klar under våren 2019, ska Samstyret presentera en lokala regeringsförklaring någon gång i början av nästa år.

Annons

Lars OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons