Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Demokratins förslumning öppnar för lycksökare

Den senaste i raden av incidenter som vittnar om att de politiska partierna ligger illa till, har Liberalerna i Sölvesborg råkat ut för. Men det finns någon som kan hjälpa till, och det är du.
Ledare • Publicerad 14 mars 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Lena Ehring

I flera texter under vårvintern har vi på ledarsidan kommenterat faran med de politiska partiernas utarmning. Vi sett det Sölvesborg, där oerfarna kommunrevisorer har löpt amok, slitit upp konflikter och skapat sår i det lokala politiska arbetet. Man kan se samma tendenser på flera håll i Sverige - i ett stelnande politiskt landskap blir partierna lätta byten för lycksökare eller andra typer av fientliga övertaganden.

Nu har ett nytt ärende av liknande natur dykt upp - som av en olycklig slump återigen i Sölvesborg. Kommunen har sannerligen haft tillräckliga problem under senare år utan att få ytterligare dålig publicitet.

Annons

Vid senaste valet åkte Liberalerna ur kommunfullmäktige. Två medlemmar i Sölvesborg skapar ingen grogrund för återväxt, eller för den delen något vettigt partiarbete. Mikael Berghman verkade vara en bra rekrytering. Det visade sig förhålla sig på ett annat vis. Helt oerfaren blev han gruppledare i Sölvesborg, men det visade sig att han innehaft många andra partimedlemskap. Piratpartiet, Socialdemokraterna och Moderaterna. Givetvis inte otillåtet, man kan omvärdera saker i livet, men om man är partiaktiv och står på en stabil ideologisk grund vittnar detta skridskoåkande knappast om en innerlig övertygelse. Tvärtom - Piratpartiet (om nu någon kommer ihåg det) är extremliberala, Socialdemokraterna är - ja, Socialdemokraterna - och Moderaterna är ytterligare en ideologisk u-sväng att ta. Dessutom visar det sig att Berghman har en miljonskuld hos Kronofogden.

Den givna frågan blir förstås: görs det verkligen inga bakgrundskontroller av personer som ska inneha nyckeluppdrag i politiken? Vid minsta koll borde såklart varningsklockorna ha ringt hos Liberalernas partiaktiva i länet. Och om kontrollerna av personer som ska inneha förtroendeuppdrag är så obefintliga, hur skyddar vi vår demokrati mot att skadliga element kidnappar partierna?

Det finns ett givet svar. Det enda vaccinet mot att mindre nogräknade individer kommer till partiernas nyckelposter är att fler människor engagerar sig i lokalpolitiken. Det vill säga du, som läser den här texten. För den här typen av ärenden är ett tecken på en demokrati i förslumning, likt Östersjön som drabbas av algblomning på grund av syrebrist. Allmänheten har otvivelaktigt ett ansvar i detta, för någon annan kan inte få demokratin att rulla. Det är upp till var och en av oss att ta del i spelet. Annars drabbar konsekvenserna oss alla, precis som hänt i Sölvesborg under senare tid.

Dessutom riskerar denna utarmning också att skapa en dålig inre partikultur, där intriger frodas, vilket i sig leder till problem att rekrytera. En illavarslande spiral nedåt.

Berghman har valt att självmant avgå, och tur är väl det. Men hur mycket ska väckarklockorna börja ringa innan vi inser att demokratin inte kan prisges åt lycksökare?

Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons