Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Sylvia Asklöf Fortell: Agerandet mot tjänstemannen ett hot mot samhällsordningen

När vettiga människor drar sig undan från politiken blir de mindre nogräknade kvar. Resultatet är uppenbart i Sölvesborg.
Sylvia Asklöf FortellSkicka e-post
Publicerad 1 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Interiörerna från Sölvesborgs kommun får varje vettig person att häpna. Det gränslösa agerande som de folkvalda revisorerna har uppvisat mot tjänstemän och uppenbarligen även mot andra politiker, utgör ett hot mot samhällsordningen. Detta är inte bara ett problem för Sölvesborgs kommun som arbetsgivare. Krisen i kommunen är symptomatiskt för att något är allvarligt snett med demokratin, när människor som agerar på det här viset kan hamna på tunga folkvalda poster som revisorsposter.

På pressträffen under torsdagen medverkade ekonomichef Carl-Johan Tykesson, kommunchef Lars Ericsson och fullmäktigeordförande Arne Bogren (M). I korta drag har revisorerna och ekonomichefen haft meningsskiljaktigheter, om bland annat revisionsformalia. Konflikten eskalerade när revisor Jimmy Kärnerup (SD) gjorde ett inlägg om Tykesson på sociala medier. Efter påpekande från kommunens kommunikationsavdelning om det olämpliga innehållet, togs inlägget bort, men Kärnerup vidhåller att det varit korrekt ”i sak”.

Annons

När Tykesson nu sökt sig vidare till en annan arbetsgivare gjorde revisorsordförande Peter Dibeus (KD) det oerhörda att ringa Tykessons nya arbetsgivare för att berätta varför ekonomichefen skulle vara olämplig för tjänsten. Tykesson har nu polisanmält Dibéus för förtal.

Agerandet från revisorernas sida är chockerande. Att hänga ut enskilda opolitiska tjänstemän på sociala medier är olämpligt. Att ringa till någons nya arbetsgivare är asocialt. Så gör man inte.

På presskonferensen var både Ericsson och Bogren skakade. Hur ska vi kunna rekrytera politiker och tjänstemän till Sölvesborg när sådant här händer, frågade Bogren retoriskt.

Det är en relevant fråga. Vem vill bli folkvald politiker i en sådan miljö? Vem vill bli tjänsteman? Opolitiska tjänstemän har få möjligheter att försvara sig gentemot påhopp på sociala medier, då de ska hålla en neutral profil. Det gör dem till lätta måltavlor.

Men frågan är bredare och djupare än så. När färre och färre personer engagerar sig i politiken blir underlaget att rekrytera folkvalda allt mer utarmat. När vettiga människor drar sig undan från politiken, bland annat på grund av den här typen av incidenter, blir de mindre nogräknade kvar. Resultatet är uppenbart. Det kan ses i Sölvesborg, men även på andra platser i Sverige.

Kristdemokraterna i Sölvesborg har valt att ta avstånd från Dibéus. Revisorerna kommer inte att få tillgång till mer information än den absolut nödvändiga, meddelades på presskonferensen. Tjänstemännen kommer inte att delta i några möten med revisorerna.

Det här är olycksbådande tecken i skyn för en pressad demokrati. Ska vi ha det så här i fortsättningen i våra kommuner? Spåren förskräcker.

Annons
Annons
Annons
Annons