Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Men svara Ronneby, då!

Det är inte acceptabelt att rikspolischefen och regionpolischefen inte har vett nog att svara på brevet från kommunstyrelseordföranden om den ”akuta situationen” i Ronneby.
Publicerad 6 december 2017
Detta är en ledarartikel som uttrycker Blekinge Läns Tidnings politiska linje. Tidningens politiska etikett är oberoende liberal.

Den 24 november skrev kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Roger Fredriksson (M), ett brev adresserat till Dan Eliasson, rikspolischef, och till Carina Persson, chef för polisregion syd, i vilken Blekinge och Ronneby ingår.

Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande Ronneby.
Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande Ronneby.Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Med brevet ville kommunen belysa ”den akuta situation som råder i vår stad”. ”Senaste tiden har dagliga uppgörelser under både dag- och kvällstid skett på stadens centrala torg och andra allmänna platser. Otryggheten och rädsla bland medborgarna är påtaglig”, skrev kommunalrådet.

Annons

Och vidare krävde Ronneby kommun ”omgående besked om Polismyndighetens avsikt avseende tilldelning av polisiära resurser” och "svar när löftena om öppnad polisstation och egen kommunpolis kommer att infrias”. Vad Fredriksson syftar på är de löften som dåvarande regionpolischef Annika Stenberg gav vid ett besök i Blekinge i december förra året (BLT den 14 december).

”Emotser tacksamt svar snarast”, avslutas brevet.

Det är ett brev som i skrivande stund, tisdagen den 5 december, fortfarande är obesvarat av regionpolischefen och rikspolischefen enligt Roger Fredriksson, som ledarredaktionen varit i kontakt med.

Att brevet fortfarande inte har fått något svar är provocerande. Rikspolischef Dan Eliasson brukar ha åsikter om det mesta, även om sådant man tycker en rikspolischef skulle kunna hålla sig god för. Men nu när hans besked verkligen är eftersökta, och han är direkt adresserad, i angelägen och akut fråga, ja då är han tyst.

Dan Eliasson, rikspolischef.
Dan Eliasson, rikspolischef.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ronnebyborna förtjänar verkligen bättre av ansvariga inom polismyndigheten.

Och det inte enbart för att få en långsiktig lösning på de allvarliga ordningsproblemen i Ronneby. Nej, faktiskt också för att upprätthålla större samhällsvärden.

Som medborgare är vi skyldiga att betala in en stor del av våra inkomster till staten. Oavsett var vi bor ska vi därför kunna räkna med att staten sköter sin del av samhällskontraktet genom att upprätthålla lag och ordning.

Annars sprider sig snart känslan av att staten bara ska ha och ha utan att man får något tillbaka för pengarna, vilket bryter ner skattemoralen. Att Eliasson och Persson ignorerar brevet från Ronnebybornas högsta politiska representant är i detta avseende demoraliserande.

Att upprätthålla lag och ordning är en av statens allra mest grundläggande uppgifter. När den inte lyckas göra det är insatserna höga. I allra värsta griper medborgarna lagen i egna händer, vilket är direkt samhällsfarligt.

Därför kan inte ansvariga inom polismyndigheten sticka huvudet i sanden när kommunmedborgarnas främsta representant vädjar om svar och besked. För signalen det skickar är att polismyndigheten inte tar medborgarnas högst berättigade oro på allvar.

Blekinge är en liten del av Sverige. Ronneby en än mindre del. Sett från Stockholm och Malmö utgör vi säkert periferin. Men som samhällsmedborgare och skattebetalare har vi en rätt att kräva av staten att den upprätthåller lag och ordning. Och i allra högsta grad har vi en rätt att kräva svar på tal från rikspolischefen och regionpolischefen. Brevet från Ronneby kommun ska ha ett svar, inte ligga obesvarat i någon brevhög. Det är inte acceptabelt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons