Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Smittskyddsläkare backar - förkyld personal ska stanna hemma

Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö backar om uppmaningen att vårdpersonal med lindring förkylning ska gå till jobbet. Samtidigt varnar han för att de nya rekommendationerna får stora konsekvenser.
- Verksamheter kommer att tvingas stänga ner.
Blekinge • Publicerad 18 mars 2020
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö backar om uppmaningen att vårdpersonal med lindring förkylning ska gå till jobbet. ”Det blev uppenbarligen för förvirrat med dubbla budskap”.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö backar om uppmaningen att vårdpersonal med lindring förkylning ska gå till jobbet. ”Det blev uppenbarligen för förvirrat med dubbla budskap”.Foto: Marcus Palmgren

Anledningen till att Bengt Wittesjö nu ändrar sig är enligt honom själv att det blev för stor förvirring kring vad som gäller vid symtom på sjukdom. Region Blekinge har, till skillnad mot Folkhälsomyndigheten, uppmanat vårdpersonal att gå till jobbet med halsont eller lindrig snuva, vilket SVT Nyheter Blekinge var först med att rapportera. Men nu backar alltså smittskyddsläkaren.

– Vi ligger några dagar efter Stockholm i utvecklingen av viruset och därför tyckte jag att det var rimligt att inte stänga av folk med lindriga symtom, men det blev uppenbarligen förvirrat. Det blir för svårt med dubbla budskap om vad som gäller nationellt och regionalt. Så jag rättar in mig i leden och går efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Annons

Det innebär att att om man känner sig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska man stanna hemma från jobbet. Samma rekommendationer gäller nu alltså för alla i Blekinge.

– Det kommer att få väldigt allvarliga konsekvenser, både för sjukvården och för hela samhället. De här riktlinjerna innebär att vissa enheter kommer att bli oerhört ansträngda och verksamheter kommer att tvingas stänga ner, säger Bengt Wittesjö.

Kan du ge några exempel på verksamheter som kan stänga?

– Nej, det vill jag inte, men vi är en liten region med få personer inom varje område och vi har väldigt smala specialiteter inom exempelvis kirurgi och medicin. Om en blir sjuk och en måste vårda sjuka barn får det stora konsekvenser.

Bengt Wittesjö infomerade om de nya rekommendationerna under onsdagens regionstyrelsemöte.
Bengt Wittesjö infomerade om de nya rekommendationerna under onsdagens regionstyrelsemöte.Foto: Marcus Palmgren

Det var i måndags som regionen införde egna riktlinjer och de hänvisade då till att länet inte är drabbat av coronavirus i samma utsträckning som vissa andra delar av landet. Bengt Wittesjö menar att han hade behövt ändra det beslutet förr eller senare.

– Jag visste att jag skulle behöva ändra mig eftersom vi kommer att få spridning här i Blekinge också. Men just nu hade det varit ett sätt att upprätthålla verksamheter.

Vad fick du för reaktioner på uppmaningen att jobba med lindriga symtom?

– Vi fick många reaktioner, både från allmänheten och från media. Man förstår helt enkelt inte vad som gäller.

Det var på onsdagens regionstyrelse som Bengt Wittesjö meddelade att han nu ändrar rekommendationerna för sjukvårdspersonal och där fick han även frågan om hur beredskapen kring materiel ser ut.

– Vi har en kapacitet och den är ganska bra, men det förutsätter personal. Just nu har vi ingen brist på materiel och vi har materiel på väg in. Jag är mer oroad över personalsituationen än över materielförsörjningen just nu.

Annons

Jonas Kullberg, HR-direktör på Region Blekinge, har inga exakta siffror på nuvarande frånvaro bland vårdpersonal eftersom deras program rapporterar månadsvis.

– Men det jag hör generellt ute från verksamheten är att det är en något ökad sjukskrivning. Men vi har inte sett en kraftigt ökad topp.

Kan dagens ändrade uppmaning riskera att sjukskrivningarna ökar?

– Det är klart att det finns en möjlighet att det sker, säger Kullberg.

Vad är det då som gäller? När ska man stanna hemma från jobbet? Den frågan har till och med smittskyddsläkaren svårt att svara på.

– Det är svårt att avgöra. Vad är förkylning och vad är till exempel allergi? Det blir upp till dig själv och din chef att avgöra om det är rimligt att gå till jobbet eller stanna hemma, säger Bengt Wittesjö.

Under regionstyrelsen meddelade han även att regionen tillsätter en biträdande smittskyddsläkare. Det blir Olof Blivik, verksamhetschef på infektionskliniken, som tar den rollen.

– Om jag blir sjuk måste det finnas en ersättare, säger Bengt Wittesjö.

Fakta

Detta gäller om du har symtom:

• Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.

• Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

• Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

• De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons