Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

25 sägs upp på fabrik

Flera storkunder svek och när de nya tyska ägarna tog över Södras listfabrik i Kallinge gapade det bitvis tomt i orderboken. Tisdagens varsel av 25 anställda är en följd av detta.
Kallinge • Publicerad 19 september 2018
Platschef Roger Johansson Wickström hoppas att listfabrikens nya tyska ägare ska få bättre fart på orderingången. Just nu är läget dystert och var tredje anställd har varslats om uppsägning.
Platschef Roger Johansson Wickström hoppas att listfabrikens nya tyska ägare ska få bättre fart på orderingången. Just nu är läget dystert och var tredje anställd har varslats om uppsägning.Foto: Staffan Lindbom

Platschef Roger Johansson Wickström på S Wood AB som listfabriken heter numera, tror inte att varslet kan ha kommit överraskande för någon i personalen eller med insyn i branschen.

– Det är egentligen inga konstigheter. Vi har lagt ett varsel beroende på minskad orderingång, säger han.

Annons

I juni sålde Södra anläggningen i Kallinge till tyska Sörnsen Holzleisten-koncernen, största tillverkaren av trälister i Europa. Företaget har 600 anställda i flera länder och har tidigare tagit över Södras fabrik i Grimslöv.

I fabriken i Kallinge arbetar i dag 69 personer. Varslet som lades under tisdagen, anges till 25 personer, varav fem tjänstemän.

– Vi har en ökad konkurrenssituation, särskilt från Baltikum som tillhör låglöneländerna. Parallellt med detta har vi en marknad där råvarupriserna stiger. Jag tror att alla har varit medvetna om att vi hade för stor kostym, förklarar Roger Johansson Wickström.

Med tanke på att företaget varslade rejält också med Södra som ägare, finns inga möjligheter att lösa övertaligheten med pensionsavgångar. Förhandlingar med facken inleds nu omedelbart.

– Till ljuspunkterna hör ändå att vi nu hamnat i ett familjeföretag med kortare beslutsvägar och mindre byråkrati än tidigare. Vi har en ägare som förstår branschen och det gör att jag tror att detta ändå kan bli bra på sikt.

Just nu pågår testkörning av maskinparken där den tidigare ägaren Södra gjort rejäla investeringar. Och det är genom högt automatiserad produktion som Roger Johansson Wickström hoppas att Kallingefabriken ska kunna stå sig i den tuffa konkurrensen.

Den tyska koncernen Sörnsen Holzleisten tog formellt över i Kallinge vid senaste månadsskiftet.

– Vi måste anpassa oss efter orderläget. Det är självklart tråkigt att behöva inleda vår relation med personalen så här. Jag har fått ett väldigt varmt välkomnade av dem, säger koncernägare Robert Sörnsen till Sydöstran.

Lotta AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons