Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya ägarna på plats redo att ta över

I torsdags var de nya tyska ägarna till trävarufabriken Södra Wood i Kallinge på plats. – Vi började i all enkelhet för tre generationer sedan, men är numera störst i Europa, sa Robert Sörnsen.
Ronneby • Publicerad 21 juni 2018
Robert Sörnsen mötte näringslivschefen och kommunalrådet i Ronneby, Torbjörn Lind och Roger Fredriksson dagen innan midsommarafton, några månader innan övertagandet av fabriken.Foto: Staffan Lindbom

Som ny ägare ville han ändå framhålla ägarkoncernens profil som familjeföretag med fötterna på jorden.

Det tyska företaget Sörnsen Holzleisten tillför det tidigare krispräglade Södra Woods till tidigare inköp av industrier i Sverige, bland annat i Grimslöv.

Annons

– Om inte vi hade gjort affären hade en konkurrent gjort det, deklarerade Robert Sörensen. Han berättade att kontakterna tagits sedan en tid tillbaka och att den tidigare ägaren Södra-koncernen i Sverige varit mycket noga med att det skulle vara rätt köpare.

Anställda på Södra Wood fick hälsa på de nya ägarna, pappa Georg Sörnsen och sonen Robert Sörnsen (till höger) som gjorde en rundvandring på företaget i Kallinge.Foto: Staffan Lindbom

Och det tycker han att Sörnsen Holzleisten är som numera helt ledande på marknaden och med flera produktionsenheter i Europa, tillika med kunder på varenda kontinent i övriga världen.

Robert Sörensen sticker inte under stol med att han är medveten om skillnaderna i företagskultur där koncernen bedriver verksamhet som till exempel Sverige och de baltiska länderna.

– Det är skillnad mellan en 60-årig anställd i Sverige, medveten om sina fackliga rättigheter in i det minsta och 21-åringen i Litauen som jobbar under helt andra betingelser och kanske bara med en bråkdel betalt. Jag säger inte att Sverige är sämre för företagande , men det är betingelser vi möter som en global industri, förklarar han.

180621 CAPTIONRobert Sörnsen, tredje generation i företaget.Foto: Staffan Lindbom

– Vi ska tjäna pengar här igen och jag ser alla möjligheter i Kallinge med en moderna maskiner och kunnig personal. Jag kan inte säga mycket mer om förändringar än att det ska ske vissa modifieringar av maskinparken och effektiviseringar. Vi öppnar också för att hitta nya produkter. Vi har förbundit oss att ta över 80-talet anställda i Kallinge och ett 20-tal i Umeå. Vad som sker i framtiden kan jag inte ge några löften om, men vi har bra förutsättningar.

Namnet på det framtida företaget är inte klart men landar nog i S Woods AB, möjligtvis med tillägget Ronneby.

Roger Johansson Wickström blir ny platschef.Foto: Staffan Lindbom

Roger Johansson Wickström, som tidigare suttit i Växjö som teknik och produktutvecklingschef för Södra, följer med över till de nya ägarna och blir platschef i Kallinge.

– Vi drar fördel av sammanslagningen med Ronnebyenheten. Det kommer att bli ett bra drag här när vi får igång den nya linan, sade han.

Kommunalrådet Roger Fredriksson och näringslivschefen i kommunen, Torbjörn Lind, mötte upp när de nya ägarna anlände.

– Tyskarna är en stor aktör i branschen och har köpt upp mycket annat också. Det borgar för trygghet, trodde Torbjörn Lind.

Annons

– Tillverkningen i Kallinge tillhör deras kärnverksamhet. Därför tror vi på dem. Ett sådant här företag har stort inflytande på vad som händer i kommunen, tillade Roger Fredriksson.

Modern teknik lockade bland annat till affären.Foto: Staffan Lindbom

Tillverkningen i Kallinge är inriktad på träprodukter inomhus, lister, profiler också kopplad till produktion av väggpaneler och massiva trägolv. Den nya ägarkoncernen med bas utanför Flensburg i norra Tyskland har totalt omkring 600 anställda runt om i Europa.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons