Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Regeringskris hotar i Finland efter ledarbyte

Det kan dra ihop sig till regeringskris i Finland sedan högerpopulistiska Sannfinländarna valt den kontroversielle och hetsdömde EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny partiledare.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Statsminister Juha Sipilä (C) konstaterar att regeringspartnerns nye ledare står långt ifrån Centerns värderingar.

””

Det var med betryggande majoritet som Jussi Halla-aho valdes på partiets kongress i Jyväskylä. Halla-aho fick 949 röster mot främste utmanaren, riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho, som fick 629.

Annons

Skymfat islam

””

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho beskrevs inför valet som ett mer måttfullt alternativ till Jussi Halla-aho, som så sent som 2012 dömdes för hets mot folkgrupp, för att ha skymfat islam på sin blogg.

Statsminister Sipilä konstaterade att valet av Jussi Halla-aho till ny partiordförande betyder att Sannfinländarna nu är ett annat parti än det tidigare varit. Sipilä ringde dock upp Halla-aho efter valet och gratulerade och enligt den finländske statsministern har Halla-aho sagt att han vill fortsätta regeringssamarbetet i enlighet med det nuvarande regeringsprogrammet.

Sipilä har sammankallat regeringspartierna för att diskutera fortsättningen på måndag.â??

Statministern "väl förberedd"

””

Men enligt Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi kommer partiledarvalet att leda till regeringskris. Inför partiledarvalet har även Samlingspartiet varit tydligt med att de inte vill regera med Jussi Halla-aho som ordförande för Sannfinländarna.

””

Och Halla-aho har sagt till finländska Yle att Sannfinländarna inte kan vara med i regeringen till vilket pris som helst, och att en stor del av partiets anhängare vill ha en "förnuftigare" invandringspolitik.

””

Jättereform hotad

Göran Djupsund spår turbulens inom Sannfinländarna också.

””

Centerpartiet har flera anledningar att vara bekymrade över valet av partiledare, enligt Djupsund. Regeringen skissar just nu på den största reform som Finland har gjort som självständig stat. Det är en social- och hälsovårdsreform som ska ge landskapen större valfrihet och Centerpartiet är drivande i frågan.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons