Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

USA:s motstånd övertygade Morales

Bolivias omdiskuterade president Evo Morales kommer att ställa upp i valet 2019. Det var USA:s motstånd som övertygade honom, säger han. Morales fattade beslutet efter att USA uttryckt sitt motstånd mot författningsdomstolens godkännande av att han ställer upp för en fjärde mandatperiod.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Morales fattade beslutet efter att USA uttryckt sitt motstånd mot författningsdomstolens godkännande av att han ställer upp för en fjärde mandatperiod.

””

Den amerikanska regeringen sade efter domstolens beslut att den var "djupt oroad". Beslutet kan inte överklagas.

Annons

I februari 2016 röstade Bolivia, med liten marginal, mot förslaget om en grundlagsändring som skulle göra det möjligt för Morales att ställa upp för en fjärde mandatperiod.

Sedan folkomröstningen har Morales eget parti, socialistiska MAS, försökt hitta "alternativa juridiska lösningar" för att kunna gå förbi resultatet i folkomröstningen. Författningsdomstolen sade på tisdagen att rätten att ställa upp i valet väger tyngre än de begränsningar som grundlagen innebär.

Morales är redan den som suttit längst på presidentposten i Bolivia sedan självständigheten från Spanien 1825.

Han har redan gjort en grundlagsändring, tre år efter det att han tog över som president 2006. Enligt den reviderade grundlagen valdes han till president 2009 och vann sedan även valet 2014, trots att en president bara ska få sitta i två omgångar.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons