Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Uppgifter: Ryskt intrångsförsök inför USA-val

En NSA-rapport, som läckts till journalister, uppges slå fast att hackare från rysk underrättelsetjänst försökte ta sig in i IT-system inför det amerikanska presidentvalet. Tidningen The Intercept har tagit del av en hemligstämplad rapport från den amerikanska underättelsetjänsten NSA.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Tidningen The Intercept har tagit del av en hemligstämplad rapport från den amerikanska underättelsetjänsten NSA. Rapporten, daterad den 5 maj, sägs handla om misstänkta intrångsförsök hos privata amerikanska företag som arbetade bland annat med registrering av väljare.

Intrångsförsöken ska ha pågått i månader och avslutats bara dagar före presidentvalet i november där Donald Trump tog hem segern.

Annons

Mot företag

NSA säger i rapporten inget om huruvida försöken kan ha påverkat valutgången, skriver The Intercept. Tidigare officiella uttalanden från underrättelsetjänsten i USA har dock tillbakavisat att valresultatet kan ha påverkats av Ryssland.

I rapporten står det att Ryssland genomförde insatser mot företag i USA "uppenbarligen i syfte att få tillgång till information om valrelaterad mjukvara och hårdvara", enligt The Intercept.

Fick den anonymt

Kort efter det att tidningen publicerat sin artikel meddelade det amerikanska justitiedepartementet att en person gripits misstänkt för att ha läckt hemligstämplad information till en "nyhetstidning på nätet".

Tidningen ska ha fått NSA-rapporten anonymt.

””

Rysslands president Vladimir Putin har nyligen offentligt tillbakavisat anklagelser om att landet försökt påverka resultatet i det amerikanska presidentvalet.

NSA har inte kommenterat medieuppgifterna om myndighetens rapport. Enligt The Intercept försökte NSA få tidningen att avstå från att publicera uppgifterna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons