Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Grekland: Nej, freden behöver inte skrivas om

Turkiets fredsavtal med omvärlden från 1923 behöver "uppdateras", säger president Recep Tayyip Erdogan i Grekland. Aldrig i livet, svarar grekiska ledare, som befarar att Erdogan vill rita om gränsen.(TT)
Publicerad 7 december 2017

Att den kontroversielle Erdogan bjuds in av EU-länder hör inte till vanligheterna numera, men på torsdagsmorgonen landade han i grannlandet Grekland.

Han togs emot av president Prokopis Pavlopoulos, men deras tv-sända möte blev en nervös historia.

””
””
””
Annons

Levt i varandra

När Erdogan sedan träffade premiärminister Alexis Tsipras var stämningen gemytligare.

””
””

I ett tal efter mötet avvisade Tsipras allt tal om omförhandlingar av Lausanne. Däremot, sade han, borde man inleda diskussioner om förtroendeskapande åtgärder mellan EU och Turkiet.

””

Erdogans besök är det första av ett turkiskt statsöverhuvud sedan president Celal Bayar kom dit 1952, året då båda länderna gick med i militäralliansen Nato.

Erdogan besöker även områden i nordöstra delarna där många i Greklands muslimska minoritet bor.

Närmat sig

Grekland och Turkiet är gamla arvfiender i kampen om inflytande i regionen.

Men Triantaphyllou säger att länderna närmat sig varandra på ett pragmatiskt politiskt sätt sedan 1999, och att relationen nu är "relativt robust". De samarbetar i fråga om migrantkrisen, Aten har stöttat Turkiets vilja att gå med i EU och Erdogan och Tsipras har ganska god tumme med varandra.

Dessutom finns numera väl utbyggda ekonomiska och kommersiella band mellan länderna.

Samtidigt har Erdogans hårda retorik och mer auktoritära drag skapat iskyla i relationen med många västliga länder, och EU-medlemskapet är långt, långt borta.

Annons

Sedan många hundra år finns också en lång rad frågor som skaver i de grekisk-turkiska relationerna. En av de senaste är att Grekland inte vill utlämna militärer som Turkiet vill lagföra för inblandning i kuppförsöket i fjol.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons